Faktaboks

Janez Janša

Janez Jansa

Ivan Janša

Uttale

jansja

Født
17. september 1958, Grosuplje, Jugoslavia (nå i Slovenia)
Janez Janša (2018)
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Janez Janša er en slovensk politiker som har vært Slovenias statsminister tre ganger, i periodene 2004–2008, 2012–2013 og 2020–2022.

Janša er en kontroversiell person som av venstresiden blir sett på som en høyrepopulistisk politiker med tvilsom moral. Han er blitt anklaget for nasjonalisme, fremmedfiendtlighet og for å spille på frykten for innvandring samt forsøk på å kneble en fri presse. Han er nært knyttet til den ungarske statsministeren Viktor Orbán. Hans forsvarere hevder at han representerer en helt normal konservatisme, men at dette er fremmed for mange slovenere.

Bakgrunn

Studier og fengsling

Janez Janša (døpt Ivan Janša) avla i 1982 eksamen i forsvarsstudier ved Universitetet i Ljubljana. I det kritiske ungdomsbladet Mladina skrev han artikler om behovet for reform av forsvaret. 31. mai 1988 ble han arrestert av det hemmelige politiet sammen med tre andre anklaget for å ha røpet forsvarshemmeligheter. Denne «affæren mot de fire» vakte voldsom oppsikt i Slovenia og bidro sterkt til kampen for menneskerettigheter, demokratisering og motstanden mot det jugoslaviske regimet. At den militære rettssaken ikke skulle foregå på slovensk, men serbisk, opprørte befolkningen. Janša ble dømt til ett og et halvt års fengsel.

Politisk karriere

Partistifter og forsvarsminister

I januar 1989 var Janša en av grunnleggerne av partiet Det slovenske demokratiske forbund (SDZ), et av de første opposisjonspartiene i det kommuniststyrte Slovenia. Etter de første frie valgene i april 1990 ble han innvalgt i parlamentet og ble utnevnt til forsvarsminister i DEMOS-regjeringen ledet av statsminister Lojze Peterle. På kort tid omdannet han hjemmevernstyrkene til en slovensk hær.

Uavhengighetserklæring og krig

Da Slovenia ble angrepet av den jugoslaviske hæren etter uavhengighetserklæringen 25. juni 1991, ledet Janša det vellykkede forsvaret mot den militære overmakten i krigen som varte i bare ti dager. Han som kort tid i forveien var blitt fengslet av den jugoslaviske hæren, hadde nå ydmyket den. Hans popularitet var stor. Som politiker ble han imidlertid etter hvert kontroversiell.

Partibytte

Etter splittelse i partiet gikk Janša i 1992 over til Det sosialdemokratiske partiet ledet av Jože Pučnik. Siden partiet var mer høyreorientert enn sosialdemokratisk, skiftet det navn i 1993 til Det slovenske demokratiske parti (SDS), med Janša som formann. Dette har siden vært et klart høyreparti.

Depala vas-skandalen

Janša fortsatte som forsvarsminister under statsminister Janez Drnovšek (1992–1994). I mars 1994 ble han avsatt på grunn av den såkalte Depala vas-skandalen. Det militære ble anklaget for å blande seg inn i sivile saker, men mye er uklart. Janša mener det var et komplott for å få ham fjernet. I mange år var han i opposisjon, bortsett fra et halvt år, juni–november 2000, da han var forsvarsminister under statsminister Andrej Bauk.

Statsminister i 2004–2008

Etter parlamentsvalget i november 2004 ble Janša statsminister i en sentrum-høyre-regjering. Perioden var preget av økonomiske skandaler i næringslivet, og Janša ble anklaget for å hindre pressefriheten da han ble satt i forbindelse med en korrupsjonssak knyttet til et finsk firma. Ved parlamentsvalget i november 2008 tapte Janšas parti for Det sosialdemokratiske partiet ledet av Borut Pahor.

Statsminister 2012–2013

Etter et kaotisk valg i 2011 ble Janša statsminister for annen gang i januar 2012. Det var store folkelige protester mot ham, og han ble anklaget av en regjeringsoppnevnt kommisjon for økonomiske misligheter. Et år senere måtte han gå av.

Korrupsjonsdom

I 2013 ble Janša stilt for retten anklaget for korrupsjon i forbindelse med det finske firmaet Patria. Janša og to andre skulle ha mottatt to millioner euro for å gi firmaet forsvarskontrakter. I 2014 ble han dømt til to års fengsel på grunn av Patria-skandalen, men han sonet bare et halvt års fengsel før Konstitusjonsdomstolen frifant ham.

Statsminister 2020–2022

Da sentrum-venstre-regjeringen til Marjan Šarec falt i mars 2020, ble Janša statsminister for tredje gang, nå i spissen for en koalisjonsregjering av sentrum- og høyrepartier. I april 2022 tapte han parlamentsvalget og måtte overlate statsministerposten til Robert Golob.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg