Jane Glover

Faktaboks

Jane Glover
Jane Alison Glover
Uttale
glˈʌvə
Født
13. mai 1949, Helmsley, Storbritannia

Artikkelstart

Jane Glover, britisk dirigent og musikkviter, har gjort en betydelig innsats for musikk fra 1600- og 1700-tallet og for samtidsmusikk. Glover var kunstnerisk leder for opera ved Royal Academy of Music i London 2009–16, og er fra 2016 professor emeritus Felix Mendelssohn.

Utdannelse

Glovers far var rektor ved Monmouth School, en kostskole i Wales. Her fikk hun som tenåring møte Benjamin Britten og Peter Pears som var på turné, og ble inspirert til å bli dirigent. I 1990 samlet hun inn midler og etablerte en musikkavdeling ved skolen.

Glover tok doktorgrad ved Universitetet i Oxford på en avhandling om Venezias tidlige operahistorie, og var aktiv som dirigent ved universitetet. I forlengelsen av forskningen gjorde hun sin offentlige dirigentdebut i 1975 ved operafestivalen i Wexford med operaen Eritrea av Venezia-komponisten Francesco Cavalli.

Dirigent

Glover har ledet forestillinger ved operafestivalen i Glyndebourne fra 1979, og var musikksjef for deres årlige turné 1981–85.

Hun ble internasjonalt kjent som kunstnerisk leder for kammerorkesteret London Mozart Players 1984–91, en stilling hun tok over etter dets grunnlegger Harry Blech. Med dette orkesteret gjorde hun kritikerroste plateinnspillinger, og ved 200-årsminnet i 1991 for Mozarts død ledet hun den fjernsynsoverførte fremførelsen av Mozarts rekviem i St. Paul-katedralen i London. Hun ble også en kjent musikkformidler på BBC Fjernsyn.

Glover har gjestet ved en lang rekke ledende orkestre og operahus, ofte med musikk fra barokken eller av Mozart. Hun har vært virksom i USA som gjest for en rekke orkestre, som musikksjef for ensemblet Music of the Baroque i Chicago fra 2002 og som dirigent på Metropolitanoperaen fra 2012.

Glover har ofte hatt ny musikk på programmet. Blant hennes urfremførelser kan nevnes operaene Il giardino av Stephen Oliver (1977) og Kommilitonen! av Peter Maxwell Davies (2011).

Hun utga boken Mozart’s Women: His Family, His Friends, His Music i 2005.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg