Jan Vaumund Garwick

Faktaboks

Jan Vaumund Garwick

Jan V. Garwick

Født
31. juli 1916, Oslo
Død
18. juli 1989, California, USA
Direktør Finn Lied (tv) og dr. Jan Garwick studerer innmaten i datamaskinen Frederic på Kjeller. Regnemaskinen var i 1958 Europas mest avanserte datamaskin. Frederic havnet på Teknisk museum etter bare åtte år, men hadde innen den tid bl.a. bidratt til å utvikle Jarlsbergost, ved å regne ut hvor mye muggsopp som skulle tilsettes for å få rett smak.
Jan Garwick
Av /NTB Scanpix.

Artikkelstart

Jan Garwick var en norsk-amerikansk matematiker og IT-pioner. Han har blitt omtalt som "informatikkens far" i Norge.

Garwick var ansatt ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) fra 1947, og bygget her opp Norges første tunge faglige miljøet innen elektronisk databehandling. Sammen med blant andre Kristen Nygaard arbeidet Garwick med beregninger til atomreaktoren i Halden. Dette arbeidet var begynnelsen på utviklingen av simuleringsmetodikk og programmeringsspråket Simula.

Den første elektromekaniske hullkortmaskinen i Norge, MAMA (MAtematikk-MAskin, i drift 1951), ble anskaffet og bygget ut av Garwick og hans assistent, som også her lagde og kjørte de første dataprogrammene i Norge.

Senere var Garwick en av pådriverne for at Norge skulle få en kraftig elektronisk datamaskin. Garwick var involvert i utviklingen av maskinen ved Universitetet i Manchester mellom 1953 og 1956, særlig i arbeidet med operativsystemet. Dette ble FFIs FREDERIC, som ved installeringen i 1957 var Europas kraftigste datamaskin.

Garwick utviklet senere språket GARGOYLE for å skrive kompilatorer, og drev avansert og tidlig arbeid innen utvikling av høynivåspråk.

Garwick flyttet i 1967 til USA og hadde en rekke forsker- og professorstillinger i California og New Mexico.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg