Jan Garwick var en norsk-amerikansk matematiker og IT-pioner. Han har blitt omtalt som "informatikkens far" i Norge.

Garwick var ansatt ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) fra 1947, og bygget her opp Norges første tunge faglige miljøet innen elektronisk databehandling. Sammen med blant andre Kristen Nygaard arbeidet Garwick med beregninger til atomreaktoren i Halden. Dette arbeidet var begynnelsen på utviklingen av simuleringsmetodikk og programmeringsspråket Simula.

Den første elektromekaniske hullkortmaskinen i Norge, MAMA (MAtematikk-MAskin, i drift 1951), ble anskaffet og bygget ut av Garwick og hans assistent, som også her lagde og kjørte de første dataprogrammene i Norge.

Senere var Garwick en av pådriverne for at Norge skulle få en kraftig elektronisk datamaskin. Garwick var involvert i utviklingen av maskinen ved Universitetet i Manchester mellom 1953 og 1956, særlig i arbeidet med operativsystemet. Dette ble FFIs FREDERIC, som ved installeringen i 1957 var Europas kraftigste datamaskin. 

Garwick utviklet senere språket GARGOYLE for å skrive kompilatorer, og drev avansert og tidlig arbeid innen utvikling av høynivåspråk.

Garwick flyttet i 1967 til USA og hadde en rekke forsker- og professorstillinger i California og New Mexico.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.