Jan Pieterszoon Sweelinck

Faktaboks

Jan Pieterszoon Sweelinck

Swelinck, Zwelinck, Sweeling, Sweelingh, Sweling, Swelingh

Uttale

ˈjɑːn ˈpiːtərsoʊn ˈsweɪlɪŋk

Født
1562, Deventer, Nederland
Død
16. oktober 1621, Amsterdam, Nederland
født i april eller mai 1562
.

Artikkelstart

Jan Pieterszoon Sweelinck var en nederlandsk komponist, organist, cembalist og pedagog. Han regnes ofte for å være Nederlands viktigste komponist.

Sweelinck var i sin tid en av Europas fremste organister, og var en overgangsfigur mellom renessansen og barokken i europeisk musikkhistorie. Som Amsterdams Stadorganist, var han ansatt både av byen og kirken. I den kalvinistiske troen, som Amsterdam bekjente seg til etter reformasjonen i 1578, ble kirkemusikken redusert til enkel, uakkompagnert salmesang. Dermed fikk Sweelinck i oppgave å improvisere før og etter gudstjenestene, både for å trekke folk til seremoniene, men ikke minst for å lære dem de nye salmene å kjenne. I tillegg spilte han ved en rekke offisielle mottagelser av diplomati og tilreisende forretningsforbindelser.

Organistmaker og virtuos komponist

Sweelinck oppnådde stor berømmelse for sine ferdigheter, og han hadde et velde av elever fra hele Nord-Europa. Han la med sin stil grunnlaget for den såkalte nordtyske skolen, som kulminerte med Johann Sebastian Bach.

Sweelincks innflytelse på utviklingen av klavermusikken har dermed vært svært omfattende. Hans mesterlige kontrapunktiske ferdigheter kommer særlig fram i hans fantasier og ricercarer, som har vært av stor betydning for fugens utvikling. I tillegg kan toccataene hans sees på som en videreføring av den venetianske skolen til Gabrieli og Merulo. Variasjonsverkene hans er kanskje hans aller mest personlige, men i likhet med de andre klaververkene hans vitner de samtidig om rike musikalske impulser både fra det europeiske fastlandet, så vel som De britiske øyer.

Stilistisk sett er vokalverkene hans fremfor alt preget av den franko-flamske skolen. Samtidig dyrker Sweelinck en karakteristisk renhet, med vekt på treklang og velskrevne linjer. Bemerkelsesverdig er det at kun Sweelincks vokalmusikk ble trykket under hans levetid. Likeledes er det interessant hvordan tematikken i verkene rører ved både katolsk, reformert, så vel som luthersk konfesjon. Blant de kirkemusikalske verkene hans finner man blant annet 150 Davidssalmer for fire til åtte stemmer, så vel som 37 Cantiones Sacrae for femstemmig kor med basso continuo (1619). I tillegg skrev han en rekke verdslige madrigaler, så vel som rimes og chansons .

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg