Jan Nepomnjasjtsjij

Faktaboks

Jan Nepomnjasjtsjij

Ian Nepomniachtchi, Nepo

Født
14. juli 1990, Bryansk, Russland
Jan Nepomnjasjtsjij og Aleksandra Goryachkina vant henholdsvis den åpne klassen og kvinneklassen i det russiske mesterskapet i 2020.

Artikkelstart

Jan Nepomnjasjtsjij er en russisk sjakkspiller og stormester.

Nepomnjasjtsjij er populært kalt Nepo. I april 2021 vant Nepo kandidatturneringa, og han skal derfor utfordre Magnus Carlsen i en 14-runders kamp om verdensmestertittelen i sjakk i november 2021. Kandidatturneringa ble påbegynt i 2020, men på grunn av koronaviruspandemien ble turneringa avbrutt når den var halvspilt, og spillerne måtte ta en pause på ett år.

Per mai 2021 er Nepo rangert som nummer fire i verden.

Spillestil

Nepo har en aggressiv spillestil. Han spiller åpninger med både svart og hvit som gir midtspill med sjanser til begge sider. Slike partier har en større grad av risiko, og de er vanskeligere å kontrollere inn til en remis.

Nepo er en utpreget humørspiller. Når han er i slag, kan han skape partier med geniale angrepsideer. Om humøret eller selvtilliten daler senere i samme turnering, kan han tape på banale overseelser.

Da Nepo skulle spille kandidatturneringen i 2020, satt han sammen et lag av støttespillere med en langt mer posisjonell spillestil enn han har selv. Det å utvikle repertoaret så bevisst var muligens det som skulle til for at han etablerte seg som en av verdens åpenbart sterkeste sjakkspillere.

Karriere

Nepo vant flere EM og VM for barn under ti og tolv år. I 2002 toppet han og jevnaldrende Magnus Carlsen U12-klassen med samme poengsum, men Nepo vant på tiebreak. Siden barndommen har Nepo gjort det sterkt mot de andre i verdenstoppen, og han har ligget over 2700 i rating siden 2010. Han har flere ganger forsøkt å kvalifisere seg til kandidatturneringen, men prestasjonene var for ujevne.

Han har vunnet flere prestisjefylte turneringer som Aeroflot open, Tal Memorial og det russiske mesterskapet. Bortsett fra bronsen i sjakk-OL for prestasjonen på fjerdebordet i 2016, har de fleste av hans sterkeste turneringer vært på russisk jord.

Nepo er også kjent i flere gaming-miljøer, og han var halvprofesjonell i online-spillet DotA, som er et spill i sjangeren MOBA.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg