Jan Myrdal, svensk forfatter, sønn av A. og G. Myrdal. Han debuterte med skuespillet Folkets hus (1954). Romanene Jubelvår (1955) og Badrumskranen (1957) er satirer over forskjellige sider av det svenske samfunn. I 1960-årene stod han som prototypen på en globalt orientert skribent i folkets tjeneste. Den intellektuelle rolle analyseres i Samtida bekännelser av en europeisk intellektuell (1964), som oppnådde internasjonal oppmerksomhet. Myrdal deltok meget aktivt i samfunnsdebatten, bl.a. gjennom tidsskriftet Folket i Bild/Kulturfront (fra 1972) og gjennom redigering av rapportbøker. Denne sjangeren har han selv dyrket, bl.a. i en rekke bøker fra Asia, f.eks. Rapport från en kinesisk by (1963). Bøkene har gjerne karakter av reiseskildringer med innlagt dokumentasjon og intervjuer.

Han har videre skrevet en rekke samfunnssatiriske radio- og fjernsynsstykker. Med Kina: revolutionen går vidare (1970), Sidenvägen (1977) og Kinesisk landsby 20 år senere (1983), som i likhet med flere av hans tidligere reisebøker er skrevet i samarbeid med Gun Kessle, viser han sin varige fascinasjon av Kina. Han har også skrevet om Albania og Kambodsja og utgitt romanen En illojal europés bekännelser (1983).

De selvbiografiske bøkene Barndom (1982), En annan värld (1984) og Tolv på det trettonde (1989) vakte stor oppmerksomhet, ikke minst på grunn av det uforsonlige bildet han gir av sine berømte foreldre. Memoarserien fortsetter med När Morgondagarna sjöng (1994), Maj. En Kärlek (1998) og Gubbsjuka (2002). Mange av bøkene er kommet i norsk oversettelse.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.