Jan Mayen (administrasjon)

Jan Mayen og de norske havområdene
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Jan Mayen er en del av kongeriket Norge. Øya er ikke et biland og omfattes ikke av Svalbardtraktaten.

Inntil vinteren 1994 ble øya administrert av Sysselmannen på Svalbard, deretter fikk Fylkesmannen i Nordland ansvaret, men uten at øya er en del av Nordland fylke. Etter endring i tittel 1. januar 2021 er Statsforvalteren i Nordland forvaltningsmyndighet for Jan Mayen naturreservat.

Bosetting og drift av øya

I alt overvintrer 18 personer i Olonkinbyen (2018).

Justis- og Beredskapsdepartementet har det overordnede ansvaret for samordning av budsjettet for drift av Jan Mayen. Cyberforsvaret (CYFOR CTO Jan Mayen, tidligere Forsvarets tele- og datatjeneste), administrerer transporten til og fra øya og ansetter personalet på stasjonen Olonkinbyen. Personell ansettes for et halvt år av gangen. Stasjonssjefen ble tidligere ansatt for ett år av gangen, men fra 2017 byttes også stasjonssjefen hvert halvår, i likhet med det øvrige personalet.

Meteorologiske institutt ved Vervarslinga for Nord-Norge har meteorologisk stasjon på Jan Mayen og ansetter de fire som arbeider der for et halvt år av gangen.

Stasjonssjefen er lokalt ansvarlig for administrasjon på øya.

Den 31. desember 2015 avviklet Norge Loran C-systemet og anlegget på Jan Mayen ble stengt.

Territorialgrense

Etter at Norsk Polarinstitutt utarbeidet nye land- og sjøkart, ble det i 1955 fastsatt en sjøgrense på fire nautiske mil for Jan Mayen. Grensen ble senere utvidet til 12 nautiske mil i 1961.

Norge opprettet i 1980 en 200 mils økonomisk sone rundt øya.

Naturreservat

Jan Mayen naturreservat ble opprettet ved Kongelig resolusjon 19. november 2010 og omfatter hele øya, unntatt to virksomhetsområder som er nødvendige for drift av stasjonene. Territorialfarvannet er også en del av naturreservatet, med unntak av et område utenfor stasjonsområdet (Båtvika).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg