Jan Hvoslef

. Begrenset gjenbruk

Jan Hvoslef, norsk kjemiker utdannet ved Universitetet i Oslo,  kjent for sin bestemmelse av krystall- og molekylstrukturen av C vitamin (askorbinsyre) og derivater av den. For dette arbeidet ble han tildelt dr. philos.-graden i 1972.

Hvoslef tok kjemi hovedfag i 1955 på bestemmelse av strukturen av to addisjonsforbindelser (brom-dioksan og kvikksølvklorid-dioksan) med Odd Hassel som veileder. Med de strukturene åpnet Hassel et nytt forskningsfelt.

I 1955-59 var Hvoslef stipendiat ved IFA på Kjeller og bestemte krystall- og molekylstrukturer med nøytrondiffraksjon. I 1959 ble han ansatt som universitetslektor ved Kjemisk institutt hvor han arbeidet frem til sin alt for tidlige død.

Hvoslef var en populær lærer for kjemikere og medisinere. Han var med på å stifte tidsskriftet Uniped og han deltok i ti år i det nasjonale kontakt- og informasjonsorgan for universitetspedagogikk. Han hadde også mange tillitsverv ved universitetet og i kommunepolitikken i Bærum.

Hovedoppgave (1955): Krystallstrukturene av Br₂·1,4-dioxanat og HgCl₂·1,4-dioxanat. Universitetet i Oslo.

Doktoravhandling (1972): Structural Aspects of Vitamin C and Related Substances. Department of Chemistry, University of Oslo, Norway.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.