Jan Hvoslef

Faktaboks

Jan Hvoslef
Født
24. juli 1926
Død
14. desember 1986, Haslum i Bærum
Jan Hvoslef
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Jan Hvoslef, norsk kjemiker utdannet ved Universitetet i Oslo, kjent for sin bestemmelse av krystall- og molekylstrukturen av C vitamin (askorbinsyre) og derivater av den. For dette arbeidet ble han tildelt dr. philos.-graden i 1972.

Hvoslef tok kjemi hovedfag i 1955 på bestemmelse av strukturen av to addisjonsforbindelser (brom-dioksan og kvikksølvklorid-dioksan) med Odd Hassel som veileder. Med de strukturene åpnet Hassel et nytt forskningsfelt.

I 1955-59 var Hvoslef stipendiat ved IFA på Kjeller og bestemte krystall- og molekylstrukturer med nøytrondiffraksjon. I 1959 ble han ansatt som universitetslektor ved Kjemisk institutt hvor han arbeidet frem til sin alt for tidlige død.

Hvoslef var en populær lærer for kjemikere og medisinere. Han var med på å stifte tidsskriftet Uniped og han deltok i ti år i det nasjonale kontakt- og informasjonsorgan for universitetspedagogikk. Han hadde også mange tillitsverv ved universitetet og i kommunepolitikken i Bærum.

Noen publikasjoner

Hovedoppgave (1955): Krystallstrukturene av Br₂·1,4-dioxanat og HgCl₂·1,4-dioxanat. Universitetet i Oslo.

Doktoravhandling (1972): Structural Aspects of Vitamin C and Related Substances. Department of Chemistry, University of Oslo, Norway.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg