Jan Åge Fjørtoft

Faktaboks

Jan Åge Fjørtoft
Født
10. januar 1967, Gursken
Jan Åge Fjørtoft som trener for Lillestrom SK.
Av /NTB Scanpix.

Artikkelstart

Jan Åge Fjørtoft er en norsk tidligere landslagsspiller i fotball, spiss, som blant annet har vunnet et norsk seriemesterskap med Lillestrøm og blitt kåret til årets spiller i Østerrike. Fjørtoft spilte to kamper under VM i USA i 1994.

Fakta

Spillestil og karriere

Fjørtofts viktigste egenskap som spiss var killerinstinktet, posisjonere seg inne i feltet og være på riktig sted til riktig tid. Han var ikke spesielt rask, men teknisk dyktig, god med begge ben og blant annet kjent for sin skuddstyrke.

I begynnelsen av karrieren ble han drevet av en utpreget egoinnstilling, som gjorde at han fikk mye negativ oppmerksomhet. Etter hvert ble han en positiv lagspiller, som noen ganger også vikarierte som kaptein på landslaget.

Etter karrieren som spiller har han hatt ulike roller innen idrett og media, blant annet var han sportsdirektør i Lillestrøm i tidsrommet 2004–2008 og har jobbet i ulike TV-kanaler, blant annet NRK, Viasat og Sky Sport i Tyskland.

I 2015 ledet han et partipolitisk uavhengig utvalg som ga regjeringen strategiske råd om idrettspolitikk, blant annet om frivillighet og integrering. I 1997 ga han ut boka Elsket og hatet.

Meritter med landslaget

Fjørtoft var med i den norske troppen og spilte to kamper under VM i USA i 1994.

Meritter i klubbfotball

Fjørtoft vant ett norsk seriemesterskap med Lillestrøm, i 1989.

Personlige meritter

Fjørtoft var toppscorer i eliteserien i 1988 og toppscorer i engelsk førstedivisjon i 1995 (29 liga- og cupmål). Han ble, som andre utlending, kåret til årets spiller i Østerrike i 1990.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Berthelsen, I., Berglund, T. H. og Odden, I.: Oppslagsbok om norsk fotball. Les bok
  • Fjørtoft, Jan Åge (1997). Elsket og hatet. Familievennen forlag. Les på NB.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg