Jamie Oliver

Faktaboks

Født
27. mai 1975
Fødested
Clavering (England)

Den britiske kokken Jamie Oliver i aksjon på kjøkkenet

Oliver, Jamie av /※. Gjengitt med tillatelse

Jamie Oliver er en britisk kokk og forretningsmann som først ble kjent for TV-serien The Naked ChefBBC. Han har senere laget flere TV-serier, gitt ut en rekke bøker og grunnlagt en internasjonal restaurantkjede.

Oliver har ved flere anledninger blitt kåret til den mest innflytelsesrike personen i den britiske restaurantbransjen.

Bakgrunn

Olivers foreldre drev en pubrestaurant hvor han tidlig fikk prøve seg på kjøkkenet. Han startet selv som kokkelærling i London da han var 21 år gammel.

Restauranter

I 2008 åpnet restaurantkjeden Jamie's Italian, som har noen dusin restauranter i Storbritannia, og også flere restauranter i andre land i Europa, Asia og Australia. Oliver står også bak andre restaurantkonsepter, som en amerikanskinspirert diner og en biffrestaurant/grill.

Frontfigur i reklamer

Jamie Oliver har frontet flere kjente merkevarer. I elleve år var han frontfigur for supermarkedkjeden Sainsbury's, og han har også samarbeidet med Tefal, Sobeys, Woolworth og HelloFresh.

Samfunnsengasjement

Oliver har vært opptatt av å bedre britiske barns kosthold, og av å få skoler til å servere sunnere mat. Den såkalte Feed Me Better-kampanjen var tema i programserien Jamie's School Dinners,som bidro til å sette temaet på den politiske dagsorden i Storbritannia. Han har også laget TV-program om amerikansk kosthold.

Oliver kom opp med ideen til restauranten Fifteen i London, hvor vanskeligstilt ungdom kunne få erfaring med arbeid i restaurantbransjen. Senere har Fifteen-restauranter åpnet også i Cornwall, Amsterdam og Melbourne.

Sammen med de kjente kokkene Gordon Ramsay og Hugh Fearnley-Whittingstall har han bidratt til programserien The Big Fish Fight, hvor de prøver å skape oppmerksomhet om at fiskere må kaste mye saltvannsfisk på grunn av byråkratiske regler.

Utmerkelser

  • Member of the Order of the British Empire i 2003

Ekstern lenke

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg