Jamie Oliver er en britisk kokk og forretningsmann som først ble kjent for TV-serien The Naked ChefBBC. Han har senere laget flere TV-serier, gitt ut en rekke bøker og grunnlagt en internasjonal restaurantkjede.

Oliver har ved flere anledninger blitt kåret til den mest innflytelsesrike personen i den britiske restaurantbransjen.

Olivers foreldre drev en pubrestaurant hvor han tidlig fikk prøve seg på kjøkkenet. Han startet selv som kokkelærling i London da han var 21 år gammel.

I 2008 åpnet restaurantkjeden Jamie's Italian, som har noen dusin restauranter i Storbritannia, og også flere restauranter i andre land i Europa, Asia og Australia. Oliver står også bak andre restaurantkonsepter, som en amerikanskinspirert diner og en biffrestaurant/grill.

Jamie Oliver har frontet flere kjente merkevarer. I elleve år var han frontfigur for supermarkedkjeden Sainsbury's, og han har også samarbeidet med Tefal, Sobeys, Woolworth og HelloFresh.

Oliver har vært opptatt av å bedre britiske barns kosthold, og av å få skoler til å servere sunnere mat. Den såkalte Feed Me Better-kampanjen var tema i programserien Jamie's School Dinners, som bidro til å sette temaet på den politiske dagsorden i Storbritannia. Han har også laget TV-program om amerikansk kosthold.

Oliver kom opp med ideen til restauranten Fifteen i London, hvor vanskeligstilt ungdom kunne få erfaring med arbeid i restaurantbransjen. Senere har Fifteen-restauranter åpnet også i Cornwall, Amsterdam og Melbourne.

Sammen med de kjente kokkene Gordon Ramsay og Hugh Fearnley-Whittingstall har han bidratt til programserien The Big Fish Fight, hvor de prøver å skape oppmerksomhet om at fiskere må kaste mye saltvannsfisk på grunn av byråkratiske regler.

  • Member of the Order of the British Empire i 2003

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.