Jamie Cullum

Faktaboks

Jamie Cullum
Født
20. august 1979, Rochford, Essex, England

Artikkelstart

Jamie Cullum er en britisk sanger og pianist som blander jazz, pop og rock til en stil som kan minne om artister som Harry Connick Jr., Norah Jones og Peter Cincotti. Hans melodiske tilnærming til jazzen har gjort denne sjangeren mer tilgjengelig for den allmenne lytter og dette kombinert med hans egne komposisjoner og tolkninger av aktuelle poplåter, har gjort Jamie Cullum til Storbritannias mest selgende jazz-artist noensinne.

Jamie Cullum vokste opp i landsbyen Hullavington i Wiltshire. Han er i dag kanskje mest kjent for sin tolkning av Rihannas Don’t Stop The Music fra 2009. Momentum (2013) er i stor grad et pop/rock-inspirert album og viser tydelig hvor han plasserer seg sjangermessig som artist, men han har også bevart noe av den kjente jazztilnærmingen han først ble kjent for. Han har siden starten av karrieren gått en lang vei fra å å være ung jazzmusiker til den pop/rock-inspirerte artisten og instrumentalisten han er i dag.

Opp gjennom årene har han hentet mye inspirasjon fra pianister som Oscar Peterson, Miles Davis og Dave Brubeck. Dette kom tydeligst frem i starten av karrieren da han reiste rundt i Paris og spilte på jazzklubber. Dette er debutalbumet Heard it all before (1999) preget av - et album som kun solgte mellom 500 og 700 eksemplarer. Det store gjennombruddet kom med Twentysomething (2003), som nådde over tre millioner solgte eksemplarer. Han har hatt to Topp 20-hits i Storbritannia: These Are The Days og Everlasting Love, begge i 2004.

Sentrale album

  • Twentysomething (2003)
  • The Pursuit (2009)
  • Momentum (2013)

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg