James Keir Hardie

Faktaboks

James Keir Hardie

J. Keir Hardie

Uttale
hˈa:di
Født
15. august 1856, Legbrannock, Skottland, Storbritannia
Død
26. september 1915, Glasgow, Skottland, Storbritannia

Artikkelstart

James Keir Hardie var en britisk politiker for Labour Party og arbeiderfører, som kjempet for minstelønn, rett til arbeid og lovbestemt ukentlig arbeidstid.

Hardie var født i Skottland, der han som ganske ung oppfordret sine arbeidskamerater i kullgruvene i Ayrshire til å organisere seg. I 1892 ble han valgt som første uavhengige arbeiderrepresentant til Underhuset. Han tok i 1893 initiativet til dannelsen av Independent Labour Party, som arbeidet for sosiale reformer i sosialistisk retning, men som tok avstand fra den sosialdemokratiske føderasjon (SDF) på grunn av dens kritikkløse tilslutning til marxismen. I 1894–1900 var Hardie partiets leder og redaktør av avisen Labour Leader, som han selv hadde startet i 1887 og kalt The Miner.

Ved valget i 1900 kom Hardie inn i Underhuset som kandidat for The Labour Representation Committee, og etter valget i 1906 ble han partileder og konstituerte det nye Labour Party. Han var partiets leder i Underhuset til han i 1908 ble etterfulgt av James Ramsay MacDonald.

Hardie var pasifist og søkte før første verdenskrig forgjeves å samle arbeiderbevegelsen til protest mot krigen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg