James J. Hill

Faktaboks

James J. Hill
James Jerome Hill
Født
15. september 1838, Eramosa Township, Ontario, Canada
Død
19. mai 1916, St. Paul, Minnesota, USA

Artikkelstart

James J. Hill, amerikansk investor som organiserte bygging av jernbanelinjer og transportselskaper, særlig i det nordøstlige USA.

Hill var født i Canada, og bosatte seg i St. Paul, Minnesota. Han tok her kontroll over et mindre lønnsomt jernbaneselskap, skaffet midler for å bygge en linje nordover med tilslutning til det kanadiske jernbanenettet, og en annen linje vestover gjennom Dakota og Montana som nådde Stillehavskysten i Washington i 1893. Linjen fikk navnet Great Northern Line. Sammen med Jonn Pierpont Morgan tok han over en annen transkontinental linje, The Northern Pacific. Da han så tok kontroll over en tredje linje mellom De store sjøer og Rocky Mountains, ble han stoppet av antitrustlovgivningen. Hill engasjerte seg også i bank- og kredittvirksomhet.

Hill drev en svært aktiv rekruttering av nybyggere til de områdene som åpnet seg med hans jernbanelinjer. Han hadde agenter som møtte nyankomne immigranter på New York havn. Hans folk sørget også for dem ved ankomsten i Det fjerne vesten. Han organiserte opplæring i moderne jordbruksmetoder, gav kreditt, bygde kirker og skoler.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg