James Curtis Hepburn

Faktaboks

James Curtis Hepburn
Uttale
hˈebə:n
Født
13. mars 1815, Milton Pennsylvania
Død
21. september 1911, East Oarange, New jersey

Artikkelstart

James Curtis Hepburn var en amerikanske presbyteriansk lege og misjonær som arbeidet i Japan fra 1859 til 1892. Han er kjent for sitt arbeid med språk og oversettelser. Hepburn ble dekorert av den japanske keiseren for sitt arbeid.

Språklige arbeider

Hepburn kom til Japan og etablerte seg i Yokohama som etter vestlig press var åpnet for utenlandsk tilstedeværelse og virksomhet. Han arbeidet som lege samtidig som han arbeidet med japansk språk og oversettelse av Det nye testamentet i 1880. I 1867 publiserte han den første japansk-engelske ordboken og senere flere bøker i japansk grammatikk. Den tredje utgaven av dette brukte et system for latinisering av japansk som fikk navnet Hepburn-systemet som har blitt standard i Japan. I 1889 ble han den første lederen av Meij Gakuin Universitet i Yokohama. Flere japanske politikere og ledere har blitt utdannet ved universitet.

Betydning

Hepburn er anerkjent for sine språklige arbeider og ansees som grunnleggeren av det anerkjente Meij Gakuin universitet i Japan.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Hepburn, James Curis (1867). A Japanese and English Dictonary. London: Trübner & Co
  • Lee, Samuel (2010). Rediscovering Japan, Reintroducing Christendom: Two Thousand Years of Christian History in Japan. Lanhanm, Maryland: Hamilton Books
  • Paramore, Kiri (2009), Ideology and Christianity in Japan. London og New York: Routledge

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg