James Connolly

Faktaboks

James Connolly
Uttale
kˈånəli
Født
5. juni 1868, Edinburgh, Storbritannia
Død
12. mai 1916, Kilmainham fengsel, Dublin, Irland
Svart-hvitt bilde av Connolly.

Artikkelstart

James Connolly var en irsk sosialist, fagforeningsleder og frihetskjemper. Han er mest kjent som en av lederne for påskeopprøret mot det britiske styret i Irland i 1916. Etter opprøret ble Connolly dømt til døden og henrettet av de britiske myndighetene.

Connolly ble født i Skottland, kom til Irland i 1896 og gikk snart inn i det nystartede Irish Socialist Republican Party. I perioden 1903–1910 bodde han i New York, der han drev aktivt fagforeningsarbeid. Tilbake i Irland grunnla han sammen med James Larkin det irske Labour Party i 1912. Han var også Larkins assistent i arbeidet med opprettelsen av fagbevegelsen Irish National Transport and General Worker's Union, som organiserte streiker i Irland i 1913. Connolly overtok som leder i 1914, samtidig som han oppfordret arbeiderbevegelsen til ikke å gå inn i den britiske hæren ved utbruddet av første verdenskrig.

Påsken 1916 var Connolly en av lederne for påskeopprøret, både som en av undertegnerne av opprørets uavhengighetserklæring og som øverstkommanderende for Irish Citizen Army. I de harde kampene som fulgte ble Connolly skutt i beinet mens han sto utenfor opprørernes hovedkvarter, Det sentrale postkontoret i Irland (engelsk General Post Office eller GPO). Etter at påskeopprøret endte i overgivelse ble Connolly, som de andre opprørslederne, henrettet av de britiske styresmaktene. Connollys tilfelle var særskilt i det at han før henrettelsen måtte settes på en boks ettersom han var så hardt skadet at han ikke var i stand til å stå oppreist.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg