James Boswell

Faktaboks

James Boswell

Laird of Auchinlec

Uttale
bˈåzwəl
Født
29. oktober 1740, Edinburgh, Skottland
Død
19. mai 1795, London, England
Født 18. oktober etter den julianske kalender
Portrait of James Boswell of Auchinleck
Av /National Portrait Gallery, London.

Artikkelstart

James Boswell var en britisk (skotsk) forfatter og jurist. Han er intimt kjent gjennom en stor serie dagbøker, som han førte mer eller mindre sammenhengende fra 22-årsalderen av, og som i et levende språk og med både gripende og rystende åpenhjertighet forteller om hans alvorlige tanker og sysler så vel som hans erotiske bedrifter – Boswell hadde en umettelig seksuell appetitt. Til tross for sine stadige utskeielser ble han likevel lykkelig gift med en overbærende hustru. Etter hans død ble dagbokmanuskriptene spredt, og det var først etter iherdig søkning at de ble helt samlet i 1950 og begynte å utkomme under redaksjon av F. A. Pottle. Det siste av 14 bind kom i 1989.

Året 1763–1764 oppholdt Boswell seg i Utrecht i Nederland, angivelig for å studere jus, og foretok derpå en lengre reise på kontinentet. Han hadde samtaler med Jean-Jacques Rousseau og Voltaire, og på Korsika innledet han et varig vennskap med den patriotiske opprørslederen Paoli.

Boswell arbeidet i en årrekke som advokat i Edinburgh, mens han periodevis oppholdt seg i London og dyrket et selskapsliv blant fremstående kulturpersonligheter. Han ble en god venn og beundrer av tidens litterære «diktator», Samuel Johnson, og ble medlem av dennes berømte «the Club». Boswell noterte omhyggelig Dr. Johnsons utsagn om de forskjelligste emner, og skrev den første veldokumenterte engelske biografien, The Life of Samuel Johnson (1791), et monumentalt verk med en enestående person- og miljøskildring. En reise de foretok sammen til Skottland og Hebridene, gav grunnlaget for Boswells The Journal of a Tour to the Hebrides with Samuel Johnson LL.D. (1785).

I sin levetid publiserte Boswell også en mengde artikler, essayer og vers.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Martin, Peter: A life of James Boswell, 1999
  • Pearson, Hesketh: Johnson and Boswell : the story of their lives, 1958
  • Sisman, Adam: Boswell's presumptuous task, 2000, isbn 0-241-13637-7

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg