Jamal al-Din al-Afghani

Faktaboks

Jamal al-Din al-Afghani
Jamal al-Din al-Asadabadi
Uttale
afghˈani
Født
1838, Asadabad, Persia (dagens Iran)
Død
9. mars 1897, Istanbul, Det osmanske riket (dagens Tyrkia)

Artikkelstart

Jamal al-Din al-Afghani var en muslimsk reformtenker og politisk aktivist av iransk opphav. Han anses som en av de fremste representantene for islamsk modernisme, og er kjent for sin rolle i den panislamske bevegelsen og sin motstand mot europeisk dominans. Han regnes som en av de mest innflytelsesrike personene i den muslimske verden på 1800- og 1900-tallet.

Al-Afghani var trolig fra Asadabad i det nordvestlige Iran og tok antagelig navnet al-Afghani for å skjule sin sjiamuslimske bakgrunn. Han levde et begivenhetsrikt liv hvor han reiste rundt i den muslimske verden, blant annet til Afghanistan, India, Egypt og Det osmanske riket, og fikk innflytelse blant en rekke mektige personer. Han bodde også i perioder i Europa, blant annet i Paris, der han sammen med Muhammad Abduh publiserte et anti-britisk og panislamsk tidsskrift i 1884.

Hans ideer knyttet til både islam og vestlig dominans var imidlertid kontroversielle og førte til at han flere ganger ble tvunget til å forlate landene han levde i. Han arbeidet tidvis med herskere, tidvis mot dem. Blant annet skal han ha vært involvert i drapet på den iranske kongen Naser al-Din sjah i 1896.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg