Jalisco

En jimador høster agaveplanter til tequilaproduksjon. Et av verdens største tequiladestillerier ligger i Amatitán.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Jalisco er en delstat i midtre del av Mexico, ved Stillehavet. Den er 80 836 km2 og har 7 844 830 innbyggere (INEGI, 2015). Nahua og mixtek er de største urfolkminoritetene. Foruten spansk tales språkene huichol, náhuatl og purépecha. Hovedstaden er Guadalajara, Mexicos nest største by.

Faktaboks

Uttale
jalˈisco

Sierra Madre Occidental løper gjennom delstaten, fra nordvest mot sørøst, og skiller den smale kystsletta langs Stillehavet fra den meksikanske høysletta (cirka 1500 moh.) i innlandet. Vulkanske fjell i sørøst dominerer grensen til delstaten Colima. Her ligger blant annet den svært aktive vulkanen Colima (ca. 4200 moh.) som har hatt en rekke kraftige utbrudd siden 1999. Colima regnes som Mexicos farligste og mest aktive vulkan.

Økonomien baserer seg på et rikt og mangesidig jordbruk, med fedrift og dyrking av mais, hvete og bønner i høylandet, og sukkerrør, bomull, ris og tobakk i lavereliggende og varmere strøk. Høylandet er meget mineralrikt, med sølv, gull, kvikksølv og kobber. Industrien omfatter produksjon av tekstiler, sement og næringsmidler. Drikken tequila, oppkalt etter industribyen Tequila utenfor Guadalajara, er delstatens mest kjente produkt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg