Jakob van Artevelde

Faktaboks

Jakob van Artevelde
Uttale
-fˈel-
Født
1287, Gent, Belgia
Død
24. juli 1345, Gent
omtrentlig fødselsår

Artikkelstart

Jakob van Artevelde var en flamsk statsmann og folkefører.

Han var av fornem borgerlig slekt og medlem av ølbryggernes gilde i Gent. Som leder for sine engelskvennlige landsmenn tvang han den fransksinnede greven av Flandern, Ludvig 2, til å flykte, og innførte i Gent en ny forfatning, som holdt seg helt ned til 1700-tallet.

Det vennskapelige forholdet til England under hundreårskrigene bidro til at Flanderns handel ytterligere kom til å trives. Men da van Artevelde etter hvert nesten syntes å ville gjøre Flandern til en engelsk vasallstat, utbrøt det uroligheter i Gent, og Artevelde ble myrdet 24. juli 1345.

På Fredagstorget i Gent, scenen for de mest berømte begivenhetene i hans liv, ble det i 1863 reist en kolossal statue av ham. Hans yngste sønn, Filip van Artevelde (cirka 1340–1382), ble i 1381 genternes fører mot grev Ludvig 2s sønn, Ludvig av Maele. Han tok Brugge, men falt i slaget ved Roosbeke i 1382.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Aslak Kittelsen

Artikkelen "Jakob van Artevelde" omhandler en person fra Gent, nå i Belgia, og artikkelen kan derfor med fordel omkategoriseres fra "Nederlands historie" til "Belgias historie".

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg