Jakob den eldre

Artikkelstart

Jakob den eldre er en av Jesu tolv apostler i Det nye testamentet.

I Det nye testamentet

Ifølge Matteusevangeliet (kapittel 4, vers 21 og kapittel 10, vers 2) og Markusevangeliet (kapittel 3, vers 17) var han sønn av Sebedeus og bror av Johannes.

Ifølge Markusevangeliet kapittel 3, vers 17 ga Jesus brødrene tilnavnet Boanerges ('tordensønnene'), og sammen med Peter hørte de til den indre kretsen av apostlene.

Ifølge Apostlenes gjerninger kapittel 12, vers 2 var Jakob den første av apostlene som ble henrettet, trolig cirka år 44 av Herodes Agrippa 1.

Nasjonalhelgen i Spania

En legende fra 600-tallet forteller at Jakob forkynte kristendommen i Spania. I tidlig middelalder ble denne tradisjonen utviklet i tilknytning til valfartsstedet Santiago de Compostela i Galicia, der Jakobs grav skal finnes. Dette forklares med at Jakobs lik ble brakt om bord i et skip som kullseilte utenfor det nordvestlige Spania. På mirakuløst vis drev kisten i land og ble brakt til Santiago. Her ble Jakob-legenden et viktig innslag i kampen mot maurerne, og Jakob (på spansk Iago) ble Spanias nasjonalhelgen. Festdag er 25. juli.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg