Jacques Tati

Faktaboks

Jacques Tati
eg. J. Tatischeff
uttale:
tatˈi
født:
9. oktober 1908, Le Pecq
død:
5. november 1982, Paris

Jacques Tati i sin egen film Mon Oncle (1958) sammen med Alain Bécourt, som spilte nevøen.

Tati, Jacques
Av /※.

Jacques Tati var en fransk manusforfatter, filmskuespiller og regissør; opprinnelig kabaretkunstner. Til tross for sin beskjedne produksjon på seks spillefilmer står Tati som en av filmhistoriens mest særpregede komikere.

Tati og Hulot

Han debuterte som kortfilmregissør i 1947. Hans første spillefilm, Jour de fête (Fest i by'n), kom i 1949. Den ble en stor suksess, og vant manusprisen under Filmfestivalen i Venezia.

I sin neste film, Les Vacances de M. Hulot (Feriesabotøren, 1953, Oscar-nominasjon for beste manus), opptrådte han for første gang som herr Hulot, den fortumlede skikkelsen med pipe, hatt og frakk, som forsøker å finne seg til rette i det moderne samfunnet.

Suksess på kino

Tatis filmer har få replikker og bygger på en visuell humor samt bruk av ikke-verbale lyder. Også Mon oncle (Min forunderlige onkel, 1958), som vant juryens spesialpris i Cannes, og Playtime (1967) ble kinosuksesser, men Tatis langsomme produksjonstakt skapte økonomiske vansker for ham. Trafic (1971) og Parade (1974) fikk en blandet mottagelse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg