Jacques Tati

Faktaboks

Jacques Tati
Jacques Tatischeff
Uttale
tatˈi
Født
9. oktober 1908, Le Pecq, Île-de-France
Død
5. november 1982, Paris

Jacques Tati i sin egen film Mon Oncle (1958) sammen med Alain Bécourt, som spilte nevøen.

Tati, Jacques
Av /※.

Artikkelstart

Jacques Tati var en fransk manusforfatter, filmskuespiller og regissør. Til tross for sin beskjedne produksjon på seks spillefilmer, står Tati som en av filmhistoriens mest særpregede komikere.

Tati og Hulot

Han var opprinnelig kabaretkunstner, og debuterte som kortfilmregissør i 1947. Hans første spillefilm, Jour de fête (Fest i by'n), kom i 1949. Den ble en stor suksess, og vant manusprisen under filmfestivalen i Venezia.

I sin neste film, Les Vacances de M. Hulot (Feriesabotøren, 1953, Oscar-nominasjon for beste originalmanus), opptrådte han for første gang som herr Hulot, den fortumlede skikkelsen med pipe, hatt og frakk som forsøker å finne seg til rette i det moderne samfunnet.

Suksess på kino

Tatis filmer har få replikker og bygger på en visuell humor samt bruk av ikke-verbale lyder. Også Mon oncle (Min forunderlige onkel, 1958), som både vant Oscar-prisen for beste fremmedspråklige film og juryens spesialpris i Cannes, og Playtime (1967) ble kinosuksesser, men Tatis langsomme produksjonstakt skapte økonomiske vansker for ham. Trafic (1971) og Parade (1974) fikk en blandet mottagelse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg