Jacques Poulin

Faktaboks

Jacques Poulin
Uttale
pulˈɛ
Født
23. september 1937

Jacques Poulin er en franskspråklig kanadisk forfatter. Han har holdt seg utenfor de litterære miljøene i Canada, men har likevel hatt sterk innflytelse på mange unge kanadiske forfattere.

En uavhengig forfatter, men med tydelige forbilder

Poulin regnes blant de fransk–kanadiske forfatterne som er mest preget av angloamerikansk litteratur, og mange kritikere har understreket at stilen hans er påvirket av «beat-generasjonen». Selv betrakter han seg som en minimalist som ønsker å få sagt mest mulig ved hjelp av enkle virkemidler. Uttrykksformen kan sees som en bevisst reaksjon mot trekk ved den modernistiskelitteraturen fra slutten av 1900-tallet. Reisetemaet er viktig hos Poulin, men handlingen i bøkene er også i stor grad grad konsentrert om et bestemt sted: det gamle Québec. Poulin forteller alltid med tilbakeholdenhet om gripende menneskeskjebner. Også dyr, særlig katter, har en viktig plass i bøkene hans.

Det vanskelige fellesskapet

Poulin debuterte 1967 med Mon cheval pour un royaume («Min hest for et kongerike»). Med denne tittelen vender han om på et kjent sitat fra R ichard III av William Shakespeare som blant annet også Henrik Ibsen har brukt i Peer Gynt. Boken handler om utviklingen til en ung gutt som ender som terrorist.Poulins gjennombrudd kom med Jimmy (1969), der hovedpersonen er en gutt som opplever at ikke bare familien hans, men alt omkring ham går i oppløsning. I Le Coeur de la baleine bleue (1970, «Den blå hvalens hjerte») får en ung mann transplantert et hjerte fra en ung pike, noe som blant annet gir ham en uklar seksuell identitet. Disse tre bøkene blir ofte kalt for «Jimmy–trilogien». Poulins første roman som vant en litterær pris var Les grandes Marées (1978, «Springflodene»), der hovedpersonen er en mann som prøver å unngå det moderne, oppjagede storbylivet, men som opplever at det hele tiden følger etter og vil sluke ham.

Søken og savn

En av Poulins romaner som har reisen som hovedtema, er Volkswagen Blues (1984), trolig hans mest kjente bok. Den skildrer en reise som hovedpersonen foretar fra østkysten av Canada til San Francisco for å finne igjen sin bror. Han reiser sammen med en ung kvinne som er halvt urbefolkning, og de følger en rute som urbefolkningen har brukt i uminnelige tider. La Tournée d'automne (1993, «Høstrunden)», forteller historien om en mann som kjører rundt med en bokbuss, og om hans store kjærlighet. Blant Poulins seneste bøker kan nevnes La Traduction est une histoire d'amour (2006, «Oversettelse er en kjærlighetshistorie») og Un Jukebox dans ma tête (2015, «En jukeboks i mitt hode»).

Enkel stil,krevende innhold

Poulin er kjent for å ha en stil som er enkel og lettfattelig. Men mange kritikere understreker at forfatterskapet hans er preget av dypt alvor, og at han ønsker å kaste lys over emner som kan være utfordrende og vanskelige å behandle på en nyansert og respektfull måte-Han har mottatt alle de fremste litterære utmerkelsene i Canada. De fleste romanene hans finnes i engelsk oversettelse.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg