Faktaboks

Jacques Lipchitz
Uttale
lipsjˈits
Født
22. august 1891, Druskininkai, Litauen
Død
26. mai 1973, Capri, Italia
Bronseskulptur
Av /Scanpix/Jacqueline Larma/AP.

Jacques Lipchitz var en litauisk-fransk billedhugger. Han var utdannet i Paris. I sine tidlige arbeider oppnådde Lipchitz en vertikal blokklignende virkning i rent kubistisk formspråk, for eksempel Mann med gitar (1917). Senere ble de tunge masser forandret til et spill av bevegelige og gjennombrutte deler, med vekt på linjen som i Joie de vivre (1927) og Kvinne med gitar (1927). I 1930-årene utviklet han et mer svulmende og barokt formspråk.

I 1941 bosatt han seg i USA, og fra denne tiden stammer hovedverket Prometheus og ørnen (1943–1944, Rio de Janeiro). Samtidig arbeidet han med en lettere og mer trådlignende stil. Lipchitz var også involvert i prosjekter knyttet til arkitektur.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Wilkinson, Alan G. (1996). The Sculpture of Jacques Lipchitz: A Catalogue Raisonné: The Paris Years 1910–1940, Thames & Hudson

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg