Faktaboks

Jacob Jordaens
Uttale
jårdˈa:ns
Født
19. mai 1593, Antwerpen, Belgia
Død
18. oktober 1678, Antwerpen, Belgia
Selvportrett
Av .

Artikkelstart

Jacob Jordaens var en flamsk maler, utdannet i Antwerpen hos historiemaleren Adam van Noort, som også var Peter Paul Rubens' lærer. Han malte først allegoriske motiver for kartonger til veving av silke.

Jordaens stod Rubens nær og var sterkt påvirket av ham. Han ble etter Rubens' og Anthonis van Dycks død byens ledende kunstner.

Hans kunst var inspirert både av Caravaggios realisme og Adrian Brouwers sjangeraktige og humørfylte masseopptrinn. Denne sammensmeltingen liver opp hans mytologiske og historiske motiver, om enn ofte på en drastisk eller sensuell måte: Satyren på besøk i bondens hus (München), Kong Kandaules av Lydia viser sin nakne gemalinne for Gyges (1645, Nationalmuseet i Stockholm) og Susanna og oldingene (1653).

Foruten bilder som etter mønster av Pieter Brueghel den eldre illustrerte ordspråk, malte han direkte folkelivsskildringer. Særlig populære var hans Helligtrekongersfester med sin utvungne og larmende lystighet.

Bibelske emner inntok ellers en bred plass i hans produksjon. Etter at han var gått over til kalvinismen, fikk han til og med tallrike bestillinger på altertavler og lignende for katolske kirker. Hans fremstilling er bred og saftig, i begynnelsen karakterisert av brokete fargeflater og svarte skygger, senere av rik avtoning med clair obscur, varm brunlig sjattering og lys som gir fornemmelse av glatt, glinsende hud og av stoff.

Flatene fylles av store og mange figurer som er sett nær ved og danner komposisjoner av dekorativ virkning: Allegori over fruktbarhet, Bacchustoget, Friedrich Heinrichs triumf i Huis ten Bosch i Haag og så videre. Nasjonalmuseet/Nasjonalgalleriet i Oslo eier Allegori over Westfalen – fredens velsignelser (1654) og Studiehode.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg