Jacob Fosie

Faktaboks

Jacob Fosie
Født
1669, København
Død
1. desember 1763, København
Illustrasjonen «Neptun» av Jacob Fosie. Utført cirka 1743 til hans bok Lære Klude (1743). Teknikk: radering/etsning

Artikkelstart

Jacob Fosie var en dansk tegner, miniatyrmaler, raderer, tegnelærer, lærebokforfatter og organist. Han er særlig kjent for sine landskapsbilder i akvarell inspirert av de store hollandske malere. Han ga ut lærebøker, drev gratis tegneundervisning for fattige og underviste sjøkadettene i marinen. Som ung var han elev av den danske hoffmaleren Hendrik Krock.

Skildret Christian 6s Norgesreise i akvarell

Jacob Fosie utførte en rekke akvareller som skildret kong Christian 6s strabasiøse reise gjennom Norge i 1733. Finnes i H.M. Dronningens Håndbibliotek, København.

Fra juni til september 1733 la kong Christian 6 og dronning Sofie Magdalene ut på en strabasiøs reise gjennom det fjellrike Norge. Jacob Fosie fikk i oppdrag å illustrere reisen, noe han gjorde gjennom en serie akvareller. Hans skildringer er blant de tidligste forsøk man kjenner på opptegninger av norske landskaper. Ettersom Fosie ikke selv deltok på reisen, men måtte tegne utifra skriftlig dokumentasjon, fremstår illustrasjonene litt naive. Man kan se at han ikke hadde en helt nøyaktig kjennskap til motivene og landskapet.

Tegnelærer og lærebokforfatter

Fosie var en velstående mann med mange interesser. Han lærte seg blant annet latin og flere europeiske språk på egen hånd, inviterte til kunstnersamlinger, og drev gratis tegneskole for fattige. Han var dessuten tegnelærer for sjøkadettene i den danske marinen (fra 1741). I tillegg ga han ut lærebøkene Tegne ABC og Lære Klude (1743), og også en samling av hans studenters arbeid (1747). Han var medlem av det første danske kunstakademi, samt av kunstakademiet i Firenze, men han reiste aldri utenfor Danmarks grenser. Videre var han musiker, og virket i en rekke år som organist.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg