Jacob Fosie var en dansk tegner, miniatyrmaler, raderer, tegnelærer, lærebokforfatter og organist. Han er særlig kjent for sine landskapsbilder i akvarell inspirert av de store hollandske malere. Han ga ut lærebøker, drev gratis tegneundervisning for fattige og underviste sjøkadettene i marinen. Som ung var han elev av den danske hoffmaleren Hendrik Krock.

Fra juni til september 1733 la kong Christian 6 og dronning Sofie Magdalene ut på en strabasiøs reise gjennom det fjellrike Norge. Jacob Fosie fikk i oppdrag å illustrere reisen, noe han gjorde gjennom en serie akvareller. Hans skildringer er blant de tidligste forsøk man kjenner på opptegninger av norske landskaper. Ettersom Fosie ikke selv deltok på reisen, men måtte tegne utifra skriftlig dokumentasjon, fremstår illustrasjonene litt naive. Man kan se at han ikke hadde en helt nøyaktig kjennskap til motivene og landskapet.

Fosie var en velstående mann med mange interesser. Han lærte seg blant annet latin og flere europeiske språk på egen hånd, inviterte til kunstnersamlinger, og drev gratis tegneskole for fattige. Han var dessuten tegnelærer for sjøkadettene i den danske marinen (fra 1741). I tillegg ga han ut lærebøkene Tegne ABC og Lære Klude (1743), og også en samling av hans studenters arbeid (1747). Han var medlem av det første danske kunstakademi, samt av kunstakademiet i Firenze, men han reiste aldri utenfor Danmarks grenser. Videre var han musiker, og virket i en rekke år som organist.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.