Faktaboks

Jackson
Uttale
dʒˈæksn
Innbyggertall
154 000 (2020)
Jackson, Mississippi
Mississippis capitol-bygning i Jackson.
Av /Shutterstock.

Jackson er hovedstad og største by i delstaten Mississippi i USA, ved Pearl River. Byen har 154 000 innbyggere og danner kjernen i en større byregion med 598 000 innbyggere (US Census, 2020). Vel 82 prosent av byens innbyggere er afrikansk-amerikanere.

Byen har navn etter generalen Andrew Jackson, som senere ble president.

Næringsliv og kultur

Jackson er et transport- og industrisenter med elektronisk- og metallurgisk industri, prosessering av matvarer og landbruk. Byen er sete for statsuniversitet (grunnlagt i 1877) og flere andre høyere læresteder. Mississippi State Fair holdes hvert år i oktober.

Forfatteren Eudora Welty var født i Jackson, og hennes hjem drives i dag som et museum. Byen er sete for plateselskapet Malaco Records (grunnlagt 1962), med mange kjente musikkartister innen blues, gospel og soul.

Historie

Byen ble grunnlagt i 1792 av Louis LeFleur, en fransk-kanadisk pelsjeger, og tjente som en handelspost fram til myndighetene fikk inngått en avtale med choctaw-folket i 1820, og området åpnet for nybyggere. Jackson er en planlagt by, anlagt i rutemønster med karreer og grøntområder. I 1822 ble den gjort til delstatshovedstad og oppkalt etter general Andrew Jackson, som ble president i 1829. Byen ble nærmest ødelagt av general William Sherman i 1863 under den amerikanske borgerkrigen.

I 1960-årene var borgerrettsbevegelsen aktiv, og en rekke protester mot de såkalte Jim Crow-lovene som var blitt innført etter borgerkrigen og avviklingen av slaveriet fant sted i Jackson. Befolkningen har gått tilbake fra toppunktet i 1980 da byen hadde 203 000 innbyggere.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg