Jack Davis

Faktaboks

Jack Davis
Uttale
dˈeivis
Født
1917
Død
2000

Artikkelstart

Jack Davis var en australsk forfatter av aborigineravstamning. Et viktig tema i urbefolkningens litteratur er identitet knyttet til historiens gang. I diktsamlinger som First-Born (1970, Førstefødte) og Jagardoo: Poems from Aboriginal Australia (1978, Jagardoo: Dikt fra urbefolkningens Australia) uttrykter Davis urbefolkningens følelse av tap og nostalgiske lengsel etter å vende tilbake til fortiden.

Senere samlinger er John Pat and Other Poems (1988, John Pat og andre dikt) og Black Life (1992, Svart liv). Davis har også skrevet skuespill, blant annet Hjem (Orginaltittel: Kullark, 1979), The Dreamers (1982, Drømmerne), No Sugar (1986, Ingen sukker), Barungin: Smell the Wind (1988, Barungin: Lukt på vinden) og In Our Town (1992, I vår by).

En drastisk nedgang i livskvalitet for urbefolkningen er den røde tråden i hans diktning, men han oppfordret til samarbeid mellom folkegruppene for å finne en løsning på problemene. Han var også aktiv i flere organisasjoner for å bedre urbefolkningens kår. I A Boy's Life (1991, En gutts liv) skildret han sin barndom i vest-Australia.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg