Jacint Verdaguer

Faktaboks

Jacint Verdaguer

Jacinto Verdaguer y Santaló

uttale:
verðagˈe
født:
17. mai 1845, Folgarolas
død:
10. juni 1902, Vallvidrera

Jacint Verdaguer var en katalansk prest og poet som utelukkende publiserte tekster på katalansk språk. Han var en av lederne for den katalanske renessansen mot slutten av 1800-tallet. Den viktige litteraturkritikeren Menéndez y Pelayo har beskrevet ham som den spanske poeten med "størst kreativt talent".

Bakgrunn

Verdaguer vokste opp i en fattig familie med åtte søsken, der bare tre av dem overlevde barndommen. Hans mor var svært religiøs og inspirerte ham til å starte teologistudier i byen Vich da han var ti år gammel.

Han ble ordinert til prest i 1870, men hadde en personlig krise etter en pilegrimsreise til Det hellige land i 1886. I årene som fulgte brukte han tid sammen med synske personer og eksorsister før han under tvil forlot sitt tildelte verv som prest i 1895.

Dette kunne ikke kirken akseptere, og straffet ham ved å frata ham retten til å praktisere i den spanske kirken i tre år. I 1898 ble han benådet og ansatt som kapellan og poet i en menighet i Barcelona.

Jacint Verdaguer er først og fremst kjent for sine episke dikt. Hovedverket er L'Atlàntida (1877), som skildrer Atlantis' undergang. Diktet har storslåtte naturskildringer av katalansk landskap, i likhet med hans andre store epos Canigó (1886) (Canigou), som handler om kampen mot maurerne.

Verdaguer skrev også patriotiske dikt preget av enkel og folkelig religiøsitet. Språket er svært klangfullt, og han har hatt stor innflytelse på utviklingen av litterært katalansk.

Bibliografi

Et utvalg

Episke dikt

  • L'Atlàntida (1877)
  • Canigó (1886) (Canigou)

Patriotiske dikt

  • Oda a Barcelona (1883)(Ode til Barcelona)
  • Montserrat (1888)
  • Patria (1888) (Fedreland)

Religiøs poesi

  • Idillis i cants místics (1879)(Romanser og mystiske sanger)
  • Jesús infant (1896)(Den unge Jesus)

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg