Jaber al-Ahmad al-Jaber al-Sabah

Faktaboks

Jaber al-Ahmad al-Jaber al-Sabah
Født
29. mai 1926, Kuwait
Død
15. januar 2006

Jaber al-Ahmad al-Jaber al-Sabah, emir av Kuwait 1977–2006. Shaikh Jeber er sønn av tidligere emir Ahmad al-Jaber al-Sabah.

Emiren ble utdannet ved skolene al-Mubarakiya, al-Ahmediya og al-Sharqiya i Kuwait City såvel som ved det kongelige hoff, og bekledde flere offentlige stillinger før han ble statsoverhode - og overhode for dynastiet al-Sabah.

Etter å ha bekledd flere stillinger i landets regjering fra 1940-tallet ble han landets første finansminister etter selvstendigheten i 1961; deretter statsminister 1965–77. Utpekt til kronprins i 1965, og innsatt som Kuwaits statsoverhode i 1977. Gikk i eksil i Saudi-Arabia etter den irakiske invasjonen av Kuwait 1990; vendte tilbake etter frigjøringen - som følge av den flernasjonale militære intervensjonen, Operation Desert Storm - i 1991. Emiren fungerte ikke i stillingen etter et slag i 2001, men ble ikke formelt avløst før ved sin død.

Samtidig som sheikh Jaber er knyttet til moderniseringen av det kuwaitiske samfunn, herunder innføring av stemmerett for kvinner, samt opprettelsen av et statlig fond for framtidige generasjoner, oppløste han ved to anledninger nasjonalforsamlingen, og innførte pressesensur.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg