Jaan Kaplinski

Faktaboks

Jaan Kaplinski
Uttale
kaplˈinski
Født
22. januar 1941, Tartu, Estland

Artikkelstart

Jaan Kaplinski, estisk forfatter og tenker. Under den sovjetiske okkupasjonen var han en forgrunnsfigur innenfor den intellektuelle antisovjetiske opposisjonen. Et gjennomgående trekk i hans produksjon er en søken etter enkelhet og harmoni, også i forholdet til naturen. Han er tiltrukket av økologisk tenkning, buddhisme og tidlige kulturer, og står for moderasjon og toleranse.

Kaplinskis polsk-jødiske far ble arrestert av russerne kort etter sønnens fødsel, og fraværet av faren er også et tema i hans produksjon, sterkest i den essayistiske biografien Til far (2003), som er et av høydepunktene i forfatterskapet. Etter gjenopprettelsen av Estlands selvstendighet satt Kaplinski i perioden 1992–1995 i nasjonalforsamlingen. Han deltar aktivt i samfunnsdebatten og er kommentator i estisk, finsk og svensk presse.

Diktutvalg og essayer av Kaplinski er utgitt på flere språk. På norsk foreligger tekster til Kaljo Põljus grafiske blad i Barn av vind og vatn (1984) og lyrikkutvalget Same hav i oss alle (1988). Han er dessuten representert i antologien Snelys, snemørke. Estnisk lyrikk efter 1945 (1989).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg