Jaan Kaplinski

Faktaboks

Jaan Kaplinski
uttale:
kaplˈinski
født:
22. januar 1941, Tartu, Estland

Jaan Kaplinski, estisk forfatter og tenker. Under den sovjetiske okkupasjonen var han en forgrunnsfigur innenfor den intellektuelle antisovjetiske opposisjonen. Et gjennomgående trekk i hans produksjon er en søken etter enkelhet og harmoni, også i forholdet til naturen. Han er tiltrukket av økologisk tenkning, buddhisme og tidlige kulturer, og står for moderasjon og toleranse.

Kaplinskis polsk-jødiske far ble arrestert av russerne kort etter sønnens fødsel, og fraværet av faren er også et tema i hans produksjon, sterkest i den essayistiske biografien Til far (2003), som er et av høydepunktene i forfatterskapet. Etter gjenopprettelsen av Estlands selvstendighet satt Kaplinski i perioden 1992–1995 i nasjonalforsamlingen. Han deltar aktivt i samfunnsdebatten og er kommentator i estisk, finsk og svensk presse.

Diktutvalg og essayer av Kaplinski er utgitt på flere språk. På norsk foreligger tekster til Kaljo Põljus grafiske blad i Barn av vind og vatn (1984) og lyrikkutvalget Same hav i oss alle (1988). Han er dessuten representert i antologien Snelys, snemørke. Estnisk lyrikk efter 1945 (1989).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg