JEEP II er en norsk kjernereaktor som ble utplassert på Kjeller i 1965. Reaktoren er utviklet for forskningsformål og driftes av Institutt for energiteknikk (IFE).  

Med JEEP II fikk Norge sin fjerde kjernereaktor. To av reaktorene, JEEP I og NORA, var også plassert på Kjeller, men disse ble skiftet ut til fordel for JEEP II. Norge var tidlig ute med å ta i bruk kjerneteknologi for sivile formål, men i 1986 bestemte Stortinget at bruk av kjernekraft i Norge var uønsket. Driften av JEEP-II-reaktoren ble imidlertid videreført, og har til nå vært av nasjonal betydning for forskning innen materialfysikk, teknologiutvikling vedrørende nøytronbestråling av materialer samt til produksjon av spesifikke radioaktive isotoper.

I reaktoren brukes tungtvann både som moderator og kjølemiddel, og den kan derfor karakteriseres som en tungtvannsreaktor. Reaktoren produserer kun varmeenergi med en maksimal termisk ytelse på 2 MW. Kjernebrenselet er lett anriket uran (urandioksid).

Reaktoren opereres ved atmosfæretrykk, og under drift er temperaturen på tungtvannet mellom 50 og 56 grader celsius. Til sammenligning opererer en EPR-reaktor under et trykk på 160 bar (16 MPa), og med en driftstemperatur på over 300 grader celsius.

Ved hjelp av en varmeveksler overføres varmen til et eget varmetransportsystem som inneholder vanlig vann (lettvann). Produsert varme kan dermed brukes til oppvarmingsformål, noe som kommer IFEs egne bygninger til nytte. Overskuddsvarme kan også fjernes ved hjelp av et tørt kjøletårn.

Sikkerheten i anlegget er ivaretatt ved at reaktoren har separate sikkerhets- og nødkjølesystemer. I tillegg er det lagt til rette for bruk av vann fra vannverket. Under normal drift er reaktoren avhengig av elektrisitet fra nettet, men et reserveaggregat og batteri kan overta om nettbasert strøm svikter.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.