J. Eric S. Thompson

Faktaboks

J. Eric S. Thompson

John Eric Sidney Thompson

Uttale
tˈåmpsn
Født
31. desember 1898, London, England
Død
9. september 1975, Cambridge, Cambridgeshire, England

Artikkelstart

J. Eric S. Thompson var en britisk arkeolog og antropolog som er kjent for sin forskning på maya-sivilisajonen i Mexico og Mellom-Amerika. I 1975 ble han utnevnt til ridder av Dronning Elizabeth II.

Forskning og betydning

Thompson var spesielt opptatt av mayaenes skriftspråk og kalendersystem, og hans presentasjon av sammenhengene mellom mayaenes kalendersystem og vår gregorianske kalender er blitt allment akseptert blant mayaspesialister.

Ellers utviklet han en del teorier som senere er blitt forlatt. For eksempel antok Thompson at mayaskriften hovedsakelig består av logogrammer, men senere har det vist seg at den i stor grad er fonetisk. Etter den oppdagelsen har det også vist seg at mange av innskriftenes innhold er politisk og ikke religiøst og kosmologisk, slik Thompson hadde trodd. Likevel må han regnes som en av de store pionerene innen maya-forskning.

Utgivelser

Blant verkene hans finner vi A Catalog of Maya Hieroglyphs (1962), The Rise and Fall of Maya Civilization (1954, 1966) og Maya History and Religion (1970).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg