Jørn Ording

Faktaboks

Jørn Ording
Født
21. februar 1916, Oslo
Død
11. mars 2001

Artikkelstart

Jørn Ording var en norsk skuespiller og instruktør.

Ording debuterte i 1938 på Den Nationale Scene, og var siden 1939 ansatt ved Nationaltheatret, unntatt i årene 1944–1945, da han arbeidet ved Fri norsk scene i Sverige. Han spilte en rekke Ibsen-roller, blant annet Borgheim i Lille Eyolf, Relling i Vildanden, Krogstad i Et dukkehjem og Arnholm i Fruen fra havet. Hos Bjørnstjerne Bjørnson spilte han blant annet tittelrollen i Sigurd Slembe og Elias i Over Ævne I.

Han markerte seg også som en skarp menneskekjenner i moderne dramatikk. Sterkt gripende var hans skildring av Pierre i Lev Tolstojs Krig og fred. Av hans iscenesettelser må nevnes Den glade enke, uroppførelsen av Thorbjørn Egners Folk og røvere i Kardemomme by (1956) og William Shakespeares Helligtrekongersaften.

Jørn Ording spilte i flere filmer, blant annet Englandsfarere (1946).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev steinar martin vestli

Jørn Ording spilte trellen Kark i Kark på Nationaltheatret i 1974. Forfatter Peder W. Cappelen.(I et intervju med Jørn Ording i teatermagasinet Spillerom/Norsk Sceneteknikk kort før hans død fortalte han meg om det raseriet han følte da han så tyskerne marsjere på Karl Johan i 1940. Da de overtok teatret, begikk han en sabotasjeaksjon, som kanskje er lite kjent: Han tente rett og slett på teatret - og rømte til Sverige. Teatret brant ikke ned, men skadene forsinket produksjoner og minnet nok tyskerne på at de ikke var særlig velkomne i landet.)

svarte Georg Kjøll

Hei SteinarTakk for kommentar og opplysninger. Er det slik å forstå, hvis Ording rømte til Sverige i 1940, at han ikke arbeidet ved Nationaltheatret i det hele tatt under okkupasjonen? Isåfall burde nok ordlyden i denne artikkelen forandres. Jeg så at du også hadde lagt inn et endringsforslag her, men jeg klarer ikke å se at det er noen forskjell i tekst på det du har sendt inn og det som står der fra før. Hva var det du ønsket å endre på?Alt godt fra Georg

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg