Jørn Ording, født i Oslo, norsk skuespiller og instruktør. Ording debuterte i 1938 på Den Nationale Scene, og var siden 1939 ansatt ved Nationaltheatret, unntatt i årene 1944–45 da han arbeidet ved Fri norsk scene i Sverige. Han spilte en rekke Ibsenroller, blant annet Borgheim iLille Eyolf, Relling i Vildanden, Krogstad i Et dukkehjem, og Arnholm i Fruen fra havet; hos Bjørnson blant annet tittelrollen i Sigurd Slembe og Elias i Over Ævne I.

Ording markerte seg også som en skarp menneskekjenner i moderne dramatikk. Sterkt gripende var hans skildring av Pierre i Tolstojs Krig og fred. Av hans iscenesettelser må nevnes Den glade enke, uroppførelsen av Thorbjørn Egners Folk og røvere i Kardemomme by (1956) og Helligtrekongersaften. Ording spilte i flere filmer, blant annet Englandsfarere (1946).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

13. januar 2014 skrev steinar martin vestli

Jørn Ording spilte trellen Kark i Kark på Nationaltheatret i 1974. Forfatter Peder W. Cappelen.

(I et intervju med Jørn Ording i teatermagasinet Spillerom/Norsk Sceneteknikk kort før hans død fortalte han meg om det raseriet han følte da han så tyskerne marsjere på Karl Johan i 1940. Da de overtok teatret, begikk han en sabotasjeaksjon, som kanskje er lite kjent: Han tente rett og slett på teatret - og rømte til Sverige. Teatret brant ikke ned, men skadene forsinket produksjoner og minnet nok tyskerne på at de ikke var særlig velkomne i landet.)

21. januar 2014 svarte Georg Kjøll

Hei SteinarTakk for kommentar og opplysninger. Er det slik å forstå, hvis Ording rømte til Sverige i 1940, at han ikke arbeidet ved Nationaltheatret i det hele tatt under okkupasjonen? Isåfall burde nok ordlyden i denne artikkelen forandres.Jeg så at du også hadde lagt inn et endringsforslag her, men jeg klarer ikke å se at det er noen forskjell i tekst på det du har sendt inn og det som står der fra før. Hva var det du ønsket å endre på?Alt godt fra Georg

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.