Jørn Narud

Faktaboks

Jørn Narud
født:
13. juli 1949, Rjukan
Kommunegården i Sandvika
Lisens: CC BY SA 3.0

Jørn Narud er norsk arkitekt, utdannet ved universitetet i Manchester i England og er partner i arkitektkontoret Narud-Stokke-Wiig. Han er blant annet kjent for det nye realfagsbygget ved NTNU, for bygg for biologiske basalfag (BBB) ved Universitetet i Bergen (UiB) og for nytt rådhus i Kongsberg.

Nevnes må også Kommunegården fra 1990 i Bærum. En vellykket makker til Bærum rådhus på den andre siden av Sandvikselva, tegnet av Magnus Poulsson i 1927–1958. Kommunegården regnes som et av modernismens mest markante bygg i Norge. Her er sporene av inspirasjon fra den franske arkitekten le Corbusier særlig tydelige.

Karriere

Etter arbeid ved arkitektkontorer i London, blant annet hos Norman Foster kom Narud tilbake til Oslo. Han arbeidet to år ved Telje, Torp og Aasen arkitektkontor før han sammen med studiekameratene Ole Wiig og Gudmund Stokke etablerte arkitektkontoret Narud-Stokke-Wiig.

Stil

Naruds prosjekter er preget av klarhet i volumoppbygging og renhet i material- og fargevalg. Han er særlig inspirert i sine arbeider av Le Corbusier og Tadao Ando. Narud har gjennom sine prosjekter vist dyktig håndtering av betong som konstruktivt materiale og overflatemateriale. For sine arbeider i Norge er han derfor tildelt Betongtavlen for fremragende byggekunst for egen bolig og for Realfagbygget ved NTNU.

Hans store interesse og kjennskap til utvikling av moderne amerikansk maleri, og moderne kunst av blant andre Asger Jorn og Pierre Alechinsky, kan sies å ha preget hans virke som arkitekt.

Viktige prosjekter

Særlig viktigste bygde prosjekter med design- og prosjektansvar er:

  • Nytt administrasjonsbygg, Kommunegården, Bærum kommune (1990)
  • Nytt rådhus på Kongsberg, Kongsberg kommune (1993).
  • Nytt Realfagbygg på Gløshaugen, NTNU, i Trondheim (1997)
  • Bygg for Biologiske Basalfag (Prekliniske Institutter), Haukeland, Universitetet i Bergen (2003)
  • Bjørnholt videregående skole med idrettshall og bibliotek på oppdrag fra Skoleetaten Oslo kommune. 27.000 kvm totalt areal, ferdigstilt i 2007.
  • Nytt Astrup Fearnley Museum ved The Icon Complex, Tjuvholmen, Oslo. Norsk partner med Renzo Piano Building Workshop fra Italia (2012).
  • Nytt publikumstårn ved The Icon Complex på Tjuvholmen i Oslo (ferdigstilt i 2012).

Ekstern lenke

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg