Jørgen Brekke er en norsk kriminalforfatter.

Brekke er oppvokst i Horten og er flyttet tilbake dit etter å ha studert og bodd i Trondheim, som er sentrum i hans kriminalromaner. Det er ved Trondheimspolitiet førstebetjent Odd Singsaker etterforsker kompliserte og nesten ugjennomtrengelige mordgåter i debutromanen Nådens omkrets (2011). Koblingen mellom historiske hendelser på 1500-tallet, makabre mord og en gammel bok vakte stor begeistring hos leserne, og sikret utgivelse i mange land. En god oppfølger, også med parallhistorier fra 1700-tallet og fra 2011, gir Singsaker nye utfordringer i Drømmeløs (2012). Den tredje romanen med politiførstebetjent Singsaker, Menneskets natur (2013), har bare nåtidshandling, men virkemidlene er sterke også her.

Med Doktor Fredrikis kabinett (2014) har Brekke skrevet en historisk krim, lagt til Trondheim i 1769 der politimester Nils Bayer får en vanskelig sak å ta seg av når liket av en ung pike blir funnet utenfor byen.

I Paradisplaneten (2016) er Odd Singsaker tilbake i en kriminalroman der historie, filosofi og litteratur er avgjørende for å løse en komplisert sak. Singsaker etterforsker både eldre og nyere saker i Avgrunnsblikk (2017) som har fått undertittelen «-For skyggenes bok var ikke lukket -». I 2018 kom Alle kan drepe – en roman som beveger seg på to tidsplan slik at Singsaker i 2014 etterforsker drap knyttet til en bestselgende kriminalroman, mens en parallellhistorie fra 1992 litt etter litt gjør oppklaring mulig. Romanen prøver ut genrens grenser ved at det meste handler nettopp om en kriminalroman.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.