Jørgen Brekke

Faktaboks

Jørgen Brekke
født:
26. april 1968, Horten
Jørgen Brekke
Av /Gyldendal Norsk Forlag.

Jørgen Brekke er en norsk kriminalforfatter.

Romaner

Brekke er oppvokst i Horten og er flyttet tilbake dit etter å ha studert og bodd i Trondheim, som er sentrum i hans kriminalromaner. Det er ved Trondheimspolitiet førstebetjent Odd Singsaker etterforsker kompliserte og nesten ugjennomtrengelige mordgåter i debutromanen Nådens omkrets (2011). Koblingen mellom historiske hendelser på 1500-tallet, makabre mord og en gammel bok vakte stor begeistring hos leserne, og sikret utgivelse i mange land. En god oppfølger, også med parallhistorier fra 1700-tallet og fra 2011, gir Singsaker nye utfordringer i Drømmeløs (2012). Den tredje romanen med politiførstebetjent Singsaker, Menneskets natur (2013), har bare nåtidshandling, men virkemidlene er sterke også her.

Med Doktor Fredrikis kabinett (2014) har Brekke skrevet en historisk krim, lagt til Trondheim i 1769 der politimester Nils Bayer får en vanskelig sak å ta seg av når liket av en ung pike blir funnet utenfor byen.

I Paradisplaneten (2016) er Odd Singsaker tilbake i en kriminalroman der historie, filosofi og litteratur er avgjørende for å løse en komplisert sak. Singsaker etterforsker både eldre og nyere saker i Avgrunnsblikk (2017) som har fått undertittelen «-For skyggenes bok var ikke lukket -». I 2018 kom Alle kan drepe – en roman som beveger seg på to tidsplan slik at Singsaker i 2014 etterforsker drap knyttet til en bestselgende kriminalroman, mens en parallellhistorie fra 1992 litt etter litt gjør oppklaring mulig. Romanen prøver ut genrens grenser ved at det meste handler nettopp om en kriminalroman. I Menneskehunger (2019) får Singsaker en svært makaber sak å etterforske. I en grav fra 1200-tallet er lårbeinet på skjelettet byttet ut med en ny knokkel. Så blir det funnet et lik der et bein mangler. Grufulle hendelser i nåtiden kobles opp mot middelalderen i så vel Trondheim som Tønsberg, og den aldrende småbarnsfaren Singsaker er utsatt for store prøvelser i en intelligent kriminalfortelling.

Utgivelser

 • Menneskehunger (Krim og spenning, Gyldendal, 2019)
 • Alle kan drepe (Krim og spenning, Juritzen, 2018)
 • Planeten (Ungdomsbok, Aschehoug, 2018)
 • Avgrunnsblikk (Krim og spenning, Juritzen, 2017)
 • Oppdrag Mars 2. Reisen (Ungdomsbok, Aschehoug, 2017)
 • Paradisplaneten (Krim og spenning, Juritzen, 2016)
 • Oppdrag Mars 1. Akademiet (Ungdomsbok, Aschehoug, 2016)
 • Doktor Fredrikis kabinett (Krim og spenning, Gyldendal, 2014)
 • Menneskets natur (Krim og spenning, Gyldendal, 2013)
 • Drømmeløs (Krim og spenning, Gyldendal, 2012)
 • Nådens omkrets (Krim og spenning, Gyldendal, 2011)

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg