Jørgen Bjelke. Portrett malt av Karel van Mander. Frederiksborg, Danmark.

Jørgen Bjelke av Fri/Kunnskapsforlagets arkiv ※. Gjengitt med tillatelse

Jørgen Bjelke, født på Elingård i Smålenene, norsk offiser, sønn av Jens B. og Sophie Brockenhuus, utdannet ved universitetet i Leyden. Deltok som kaptein i Hannibalfeiden 1644–45, deretter i keiserlig tjeneste i kampene mot svenskene i Tyskland. Etter freden i Westfalen kom Bjelke til Norge, hvor han ble lensherre over Idd og Marker, siden over Agdesiden og Bratsberg len. Ved krigsutbruddet 1657 (Krabbekrigen) ble han utnevnt til norsk generalkrigskommissarius og øverstkommanderende nordenfjells, med særlig oppgave å ta tilbake Jämtland og Härjedalen, noe som også lyktes. Ved det nye krigsutbrudd 1658 var han kommanderende general i Norge, og hadde sin operasjonsplan vel forberedt: offensiv nordafjells og defensiv sønnafjells. Det lyktes de norske styrker å gjenerobre Trondhjems len. Selv førte Bjelke overkommandoen i Halden, hvor han klarte å slå tilbake to svenske angrep etter glimrende ledelse av de norske styrker, og foretok også to innfall i Bohuslän. Det er vanlig oppfatning at det var takket være hans innsats at Norges rikes enhet ble bevart.

Ved innføringen av eneveldet 1660 ble Bjelke riksråd og medlem av flere kollegier, men fikk ikke oppfylt sitt ønske om å bli kommanderende general i Norge. Han klarte aldri å vinne Frederik 3s fulle tillit, noe hans selvbevissthet og fritalenhet utvilsomt har bidratt til. Som venn av Griffenfeld ble han trukket med i dennes fall, og fikk etter hvert avskjed fra sine høye stillinger, bl.a. som stattholder på Sjælland og kommandant i København. Bjelke var opprinnelig en meget rik mann, hadde bl.a. store jordeiendommer i Norge, men hans økonomiske stilling ble etter hvert sterkt svekket, ikke minst pga. hans store lån til kronen, og han døde som en fattig mann.

Jørgen Bjelkes selvbiografi (utgitt av J. A. Fridericia, 1890) er et utpreget forsvarsskrift, men gir interessante bidrag til forståelsen av en sammensatt, men betydelig personlighet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

26. februar 2009 skrev Odd-Egil Auran

Hyll Jørgen Bjelke ved å melde deg inn i organisasjonen Stor-Trøndelag på Facebook. Organisasjonens mål er et samlet Trøndelag inkludert Jemtland og Herjedal.http://www.facebook.com/group.php?gid=2590281030http://www.stor-trøndelag.org/O.E. Auran

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.