Jørgen Bjelke. Portrett malt av Karel van Mander. Frederiksborg, Danmark.

Jørgen Bjelke av Fri/Kunnskapsforlagets arkiv ※. Gjengitt med tillatelse

Jørgen Bjelke var en norsk offiser. Han var en av de sentrale personene i oppbyggingen av den norske hæren, og deltok i flere av de mange krigene Danmark-Norge førte mot Sverige på midten av 1600-tallet.

Bjelke ble født på Elingård i Smålenene (Østfold) som sønn av Jens Bjelke og Sophie Brockenhuus. Han ble utdannet ved universitetet i Leyden (Leiden) i dagens Nederland.

Bjelke deltok som kaptein i Hannibalfeiden i 1644–1645, deretter i keiserlig tjeneste i kampene mot svenskene i Tyskland. Etter freden i Westfalen kom Bjelke til Norge, hvor han ble lensherre over Idd og Marker, siden over Agdesiden (Agder) og Bratsberg len. Ved krigsutbruddet i 1657 (Krabbekrigen) ble han utnevnt til norsk generalkrigskommissarius og øverstkommanderende nordenfjells, med særlig oppgave å ta tilbake Jämtland og Härjedalen, noe som også lyktes.

Ved det nye krigsutbruddet i 1658 var Bjelke kommanderende general i Norge, og hadde sin operasjonsplan vel forberedt: offensiv nordafjells og defensiv sønnafjells. Det lyktes de norske styrkene å gjenerobre Trondhjems len. Selv førte Bjelke overkommandoen i Halden, hvor han klarte å slå tilbake to svenske angrep etter glimrende ledelse av de norske styrker, og foretok også to innfall i Bohuslän. Det er vanlig oppfatning at det var takket være hans innsats at Norges rikes enhet ble bevart.

Ved innføringen av eneveldet i 1660 ble Bjelke riksråd og medlem av flere kollegier, men fikk ikke oppfylt sitt ønske om å bli kommanderende general i Norge. Han klarte aldri å vinne Frederik 3s fulle tillit, noe hans selvbevissthet og fritalenhet utvilsomt har bidratt til. Som venn av Christian 5s rådgiver Peder Griffenfeld ble Bjelke trukket med i dennes fall, og fikk etter hvert avskjed fra sine høye stillinger, blant annet som stattholder på Sjælland og kommandant i København.

Bjelke var opprinnelig en meget rik mann. Han hadde blant annet store jordeiendommer i Norge, men hans økonomiske stilling ble etter hvert sterkt svekket, ikke minst på grunn av hans store lån til kronen, og han døde som en fattig mann.

Jørgen Bjelkes selvbiografi (utgitt av J. A. Fridericia i 1890) er et utpreget forsvarsskrift, men gir interessante bidrag til forståelsen av en sammensatt og betydelig personlighet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

26. februar 2009 skrev Odd-Egil Auran

Hyll Jørgen Bjelke ved å melde deg inn i organisasjonen Stor-Trøndelag på Facebook. Organisasjonens mål er et samlet Trøndelag inkludert Jemtland og Herjedal.http://www.facebook.com/group.php?gid=2590281030http://www.stor-trøndelag.org/O.E. Auran

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.