Jökulsá á Fjöllum

Dettifoss er Islands største foss, og ligger i Jokulsargljufur nasjonalpark på Nordlandet. Fossen er 45 meter høy og 100 meter bred og styrter loddrett ned i en 24 kilometer lang og 150 meter dyp, smal kløft.

.
Over en lang strekning har Jökulsá dannet en canyon i lavadekkene. Ved Dettifoss er en yngre canyon i ferd med å dannes i bunnen av den eldre og videre.

Artikkelstart

Jökulsá á Fjöllum er en elv på Nordvest-Island. Den er 206 kilometer lang og er landets nest lengste, har en middelvannføring 183 kubikkmeter per sekund og et nedbørsfelt på 7750 kvadratkilometer, som er Islands største. Elven mottar smeltevann fra Vatnajökulls nordside og renner lange strekninger gjennom øde lavamarker. I sitt nedre løp danner elva fossene Dettifoss, som er Islands største foss, Selfoss, Hafragilsfoss, Réttarfoss og Vigabjargsfoss.

I 1973 ble Jokulsargljufur nasjonalpark etablert, der elvekløften kanskje er det mest imponerende. Den er over 24 kilometer lang, opp til en halv kimometer bred og 100 meter på det dypeste.

Ved oset i Öxarfjörður på nordkysten danner Jökulsá et stort, forgrenet delta.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg