Józef Elsner, polsk komponist og dirigent av tysk herkomst, en av de aller første komponister som anvendte folkemusikkelementer i sine komposisjoner. Stor betydning fikk han også som en av Frédéric Chopins lærere. Mens han var elev av Elsner komponerte Chopin i 1924 sin første sonate for klaver, i c-moll, op. 4 og tilegnet sonaten til Elsner.

Elsner studerte teologi ved en dominikansk kolosterskole i Breslau (Wrocław). Musikk studerte han mer eller mindre på egen hånd og regnes som autodidakt. Etter å ha avsluttet sine studier i Breslau samt vært fiolinist i Brünn, ble han i 1792 andre kapellmester ved den tyske operan i Lemberg (Lviv). I 1799 ble han førstekapellmester ved det tyske teatret i den prøyssisk-styrte delen av Polen for så fra samme år å bli dirigent ved det polske nationalteatret i Waszawa, en stilling han hade frem til 1824. Fra 1816 var Elsner leder for en sangskole i Warszawa, en skole som sener ble musikkonservatoriet i den polske hovedstaden. Elsner var konservatoriets direktør 1921–30 og underviste i harmonilære og kontrapunkt.

I årene 1823–1929 var han Chopins lærer i musikkteori og komposisjon. Om Chopin har Elsner skrevet i sin dagbok: «Chopin, Fryderyk, tredje-årsstudent, oppsiktsvekkende evner, et musikalsk geni». 

Elsner skrev 32 operaer, to balletter, 8 symfonier, 2 fiolinkonserter, 105 kirkelige verk, en septett samt en rekke kammermusikkverk. Hans orkestermusikk er velklingende og viser et meget godt håndlag med orkesterets muligheter. Bedømt ut fra Elsners symfoni i C-dur op. 11, er stilen wienerklassisk med islett av tidlig-romantikk.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.