Józef Elsner, polsk komponist og dirigent av tysk herkomst, en av de aller første komponister som anvendte folkemusikkelementer i sine komposisjoner. Stor betydning fikk han også som en av Frédéric Chopins lærere. Mens han var elev av Elsner komponerte Chopin i 1924 sin første sonate for klaver, i c-moll, op. 4 og tilegnet sonaten til Elsner.

Elsner studerte teologi ved en dominikansk kolosterskole i Breslau (Wroclaw). Musikk studerte han mer eller mindre på egen hånd og regnes som autodidakt. Etter å ha avsluttet sine studier i Breslau samt vært fiolinist i Brünn, ble han i 1792 andre kapellmester ved den tyske operan i Lemberg (Lwow). I 1799 ble han førstekapellmester ved det tyske teatret i den prøyssisk-styrte delen av Polen for så fra samme år å bli dirigent ved det polske nationalteatret i Waszawa, en stilling han hade frem til 1824. Fra 1816 var Elsner leder for en sangskole i Warszawa, en skole som sener ble musikkonservatoriet i den polske hovedstaden. Elsner var konservatoriets direktør 1921–30 og underviste i harmonilære og kontrapunkt. Årene 1823–29 var han Chopins lærer i musikkteori og komposisjon. Om Chopin har Elsner skrevet i sin dagbok: ”Chopin, Fryderyk, tredje-årsstudent, oppsiktsvekkende evner, et musikalsk geni.”

 

Elsner skrev 32 operaer, to balletter, 8 symfonier, 2 fiolinkonserter, 105 kirkelige verk, en septett samt en rekke kammermusikkverk. Hans orkestermusikk er velklingende og viser et meget godt håndlag med orkesterets muligheter. Bedømt ut fra Elsners symfoni i C-dur op. 11, er stilen wienerklassisk med islett av tidlig-romantikk.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.