Józef Bem

Faktaboks

Józef Bem
Født
14. mars 1794, Tarnów, Det østerrikske keiserriket (i dag i Polen)
Død
10. desember 1850, Aleppo, Det osmanske riket (i dag i Syria)
«Kossuth og hans generaler, Ungarns siste forsvarere», tegning fra 1850-årene. Fra venstre György Klapka, Mór Perczel, Henryk Dembiński, Lajos Kossuth, Jozef Bem og Lajos Aulich.

Artikkelstart

Józef Bem var en polsk general og frihetshelt, som deltok i frihetskamper i både Polen, Østerrike og Ungarn.

I 1830 brøt det ut opprør i det såkalte Kongress-Polen, en del av Polen som i 1815 hadde blitt et kongerike i personalunion med Russland, med den russiske tsaren som konge. Bem sluttet seg til opprørerne, og i slaget ved Ostrołęka i 1831 ledet han artilleriangrepet. Her led opprørerne et avgjørende nederlag.

I revolusjonsåret 1848 dro Bem i oktober til Wien og forsvarte byen på de revolusjonæres side mot keiserens tropper. Heller ikke dette opprøret førte til maktovertagelse for de revolusjonære.

Etter at Wien falt, rømte Bem til Ungarn, som kjempet for uavhengighet fra Østerrike. Av den ungarske frihetshelten Lajos Kossuth fikk Bem i oppdrag å omorganisere og lede de ungarske troppene i Transilvania. På tre måneder renset han landsdelen for keiserlige tropper, men led så nederlag ved Segesvár 9. august 1849 mot en felles østerriksk-russisk styrke på 90 000 soldater.

Etter at Ungarn hadde tapt frihetskampen, dro Bem til Det osmanske riket (Tyrkia) og fikk, under navnet Pasja Murad Tevfik, militærkommandoen over Syria.

I 1929 ble det bygd et mausoleum for Józef Bem i hans fødeby Tarnów.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg