Island (Litteratur) (faksimile, Lagabøtes Jonsbok)

En dobbeltside fra Jónsbók, lovbok for Island, utgitt av Magnus Lagabøte. Denne lovboken har dannet grunnlaget for rettsordningen på Island like opp til vår tid. Håndskrevet manuskript fra 1500-tallet. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Jónsbók er den lovboken for Island som ble gitt av Magnus Lagabøte i 1281. Den har dannet grunnlaget for rettsordningen helt opp til moderne tid.

Faktaboks

Uttale
jounsbouk
Også kjent som

Jonsbok

Jónsbók ble «skrevet etter råd» av den islandske lovsigemann, senere lagmann Jón Einarsson, og fikk navn etter ham. Den ble sendt til Island med Jón og den norske ridderen Loðinn Lepp, som etter stor motstand fikk den vedtatt på Alltinget i 1281. Jónsbók, som er et ledd i Magnus Lagabøtes rikslovgivningsvirksomhet, er langt mer fullstendig og bedre enn den tidligere lovboken Járnsiða og tar mer hensyn til de gammelislandske lovene.

Jónsbók er trykt i Norges gamle love, bind 4.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg