Jón Arason

Faktaboks

Jón Arason
Født
1484
Død
1550
Mosaikk av Jón Arason over hans grav i Hólar kirke. Jón kjempet mot innføringen av reformasjonen på Island, og ble av den grunn henrettet i Skálholt i 1550.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Jón Arason var en islandsk biskop i tiden rundt reformasjonen. Han ble henrettet som følge av sin motstand mot innføringen av reformasjonen på Island.

Bakgrunn

Jón kom fra en fattig familie. Han ble valgt til biskop i Hólar i 1522. Han forvaltet det veldige kirkegodset med stor dyktighet, var dessuten kongens ombudsmann i to sysler og ble meget mektig.

Reformasjonen innføres

I 1537 ble den lutherske kirkeordinansen ble utsendt og reformasjonen innført i Danmark og alle landene som ble styrt derfra, blant annet Island og Norge. Et par år etter fikk Skálholt, det andre islandske bispedømmet, en luthersk biskop. Men den stridbare Jón, som både var ivrig katolikk og motstander av danskeveldet, oppgav ikke sitt embete. Kongen lot ham den første tiden være noenlunde i fred. Det samme gjorde hans lutherske kollega. Men da Jón etter den lutherske biskopens død i 1548 blandet seg inn i bispevalget, ble han lyst fredløs. Jón slo seg ned i Skálholt og fanget sin nyvalgte embetsbror, men ble selv tatt til fange og halshugd sammen med sine to sønner uten at hans sak hadde vært tatt opp på Alltinget eller hos kongen.

Ettermæle

Jón var en betydelig dikter og etterlot seg flere religiøse dikt og leilighetsviser. I 1530-årene opprettet han Islands første boktrykkeri.

Etter sin død ble Jón en islandsk nasjonalhelt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg