Jón Óskar

Faktaboks

Jón Óskar
Jón Óskar Ásmundsson
Født
18. juli 1921, Akranes
Død
20. oktober 1998, Reykjavík

Artikkelstart

Jón Óskar var en islandsk forfatter.

Han debuterte i 1952 med novellesamlingen Mitt andlit og þitt (Mitt og ditt ansikt), men er først og fremst kjent som en av banebryterne for modernismen i islandsk lyrikk, og tilhørte de såkalte «atomskalder» i 1950- og 1960-årene. Jón Óskar var også med i redaksjonen for avantgardetidsskriftet Birtingur, sammen med blant andre lyrikeren Einar Bragi og prosaforfatteren Thor Vilhjálmsson.

Hans første diktsamling, Skrifað i vindinn (1953, Skrevet i vinden), inneholdt både frie vers og mer tradisjonsbundne, men han angir allerede her de temaene han skal beskjeftige seg med også i de senere diktsamlingene: kjærligheten, motstanden mot militarisme og et forsvar for de små og undertrykte i samfunnet.

Med diktsamlingen Nóttin á herðum okkar (1958, Natten på skuldrene våre) får han sitt store gjennombrudd, og denne diktsamlingen er blitt stående som en av de sentrale i islandsk etterkrigslyrikk. Han ga siden ut en rekke diktsamlinger, romanen Leikir í fjörunni (1968, Leker i fjæren) og seks bind med memoarer.

Norske gjendiktninger ved Knut Ødegård finnes i Våren kjem ridand: islandsk etterkrigslyrikk (1976).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg