János Kádár, ungarsk politiker. Aktiv i motstandsbevegelsen under den annen verdenskrig. Etter krigen visepolitisjef og medlem av politbyrået i det ungarske kommunistpartiet. Innenriksminister 1948, men falt i unåde 1951 under den stalinistiske strømningen ledet av Mátyás Rákosi. Han ble torturert av sikkerhetspolitiet og dømt i hemmelighet. Slapp fri etter Stalins død og var en tid partisekretær i et lokalt lag i Budapest.

Under omveltningen 1956 ble han 24. okt. partisekretær etter Ernö Gerö, mens Imre Nagy dannet regjering. Da sovjetrusserne 4. nov. invaderte Ungarn, ble Kádár statsminister i den nye regjeringen som hadde sovjetisk støtte. Statsminister 1956–58 og 1961–65, medlem av presidentrådet 1965–66. Fortsatte som partiets førstesekretær, tittelen endret til generalsekretær 1985.

Kádár klarte ikke å tilpasse seg de nye politiske krav som meldte seg i Ungarn etter Gorbatsjovs maktovertagelse i Sovjetunionen. 1988–89 ble han av opposisjonen i sitt eget parti gradvis trengt ut av alle sine posisjoner i det politiske liv.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.