Ivar Svare

Faktaboks

Ivar Svare
Født
29. oktober 1931, Oslo
Død
18. august 2012, Trondheim

Ivar Svare var en norsk fysiker. Han arbeidet med ESR-spektroskopi og bidro til forståelsen av kvantemekanisk tunnelering.

Svare var utdannet siv.ing. på linjen for teknisk fysikk på NTH i 1956 etter å ha tatt en strålende artium på Eidsvoll landsgymnas i 1950 hvor foreldrene Bjarne og Margit var lektorer.

Svare var ansatt på NTH/NTNU hele livet bortsett fra de fire årene 1958–1962 hvor han studerte faststoff-fysikk på Harvard. Der tok han doktorgraden hvor han studerte elektronspinnresonans (EPR-spektroskopi) i gruppen til Nicolaas Bloembergen.

Svare samlet gjennom flere år de nødvendige midler for å bygget et EPR-spektrometer ved teknisk fysikk på NTH. Han brukte det og kjernespinnspektroskopi (NMR) til å studere bevegelse av ammoniumionet i salter og hydrogen i metalliske metallhydrider.

Han ble dosent i 1965 og professor i faststoff- fysikk i 1883. Han hjalp kjemikere på NTH med kjøp av NMR-spektrometere i pionertiden i 1960- og 1970-årene, men ville ikke selv stå for driften av dem. I SciFinder er det registrert mer enn 90 vitenskapelige publikasjoner av ham og hans studenter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg