Ivar Svare var en norsk fysiker. Han arbeidet med magnetisk resonans og bidro til forståelsen av kvantemekanisk tunnelering.

Svare var utdannet siv.ing. på linjen for teknisk fysikk på NTH i 1956 etter å ha tatt en strålende artium på Eidsvoll landsgymnas i 1950 hvor foreldrene Bjarne og Margit var lektorer.

Svare var ansatt på NTH/NTNU hele livet bortsett fra de fire årene 1958–1962 hvor han studerte faststoff-fysikk på Harvard. Der tok han doktorgraden hvor han studerte elektronspinnresonans (EPR-spektroskopi) i gruppen til Nicolaas Bloembergen

Svare samlet gjennom flere år de nødvendige midler for å bygget et EPR-spektrometer ved teknisk fysikk på NTH. Han brukte det og kjernespinnspektroskopi (NMR) til å studere bevegelse av ammoniumionet i salter og hydrogen i metalliske metallhydrider.  

Han ble dosent i 1965 og professor i faststoff- fysikk i 1883. Han hjalp kjemikere på NTH med kjøp av NMR-spektrometere i pionertiden i 1960- og 1970-årene, men ville ikke selv stå for driften av dem. I SciFinder er det registrert  mer enn 90 vitenskapelige publikasjoner av ham og hans studenter. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.