Ivanpah er et stort solenergikraftverk i California, USA. 

Ivanpah ligger i Mojaveørkenen i California 64 km sydvest for Las Vegas og dekker et areal på 14,2 km². Utbyggingskostnadene beløp seg til 2,2 milliarder dollar, og kraftverket var operativt fra desember 2013.

Man har bestrebet seg på å ta miljøvernhensyn i prosjektet. I 2010 ble kraftverket nedskalert fra den opprinnelige planen med en effekt på 440 megavatt til 392 megawatt for å unngå å bygge på et område med ørkenskilpadder. 

Det samles opp solenergi ved hjelp av 175 000 såkalte heliostater, det vil si datastyrte speil som hele tiden kan orienteres i forhold til sola, slik at de reflekterer solenergi til veggene på tre vanntårn (Figur 5) som dermed varmes opp slik at vannet i dem koker. Dampen styres inn til turbiner som produserer elektrisk energi.

En heliostat består av to speil som hvert har et areal på 7 m². Hver heliostat har altså arealet 14 m². Årsgjennomsnittet for innkommende effekt i løpet av ett døgn med solenergi per kvadratmeter, er i dette området 7,4 kWh per m² per døgn. Det samlede arealet til speilene i de 173 500 heliostatene er 2,4 millioner kvadratmeter. Solenergien som årlig treffer speilene er 6622 GWh. Beregninger viser at 45 prosent av denne energien går tapt på grunn av refleksjon og forskjellig varmetap til omgivelsene. På årsbasis blir da 3640 GWh solenergi absorbert av vanntårnene og kan brukes til å koke vann. Videre beregninger ga som resultat at 28,7 prosent av denne energien skulle kunne omdannes til elektrisk energi i kraftverket, det vil si 1045 GWh per år.

I 2014 brant kraftverket naturgass fire timer hver morgen for å starte opp maskineriet som blant annet styrer alle speilene, forsyner alle installasjoner med den elektriske energien som trengs, og starter opp kokingen av vannet. I 2014 ble det brent 22 millioner kubikkmeter med naturgass.

Denne forbrenningen forårsaket et utslipp på 46 tonn kulldioksid. Dette var ikke spesielt imponerende. Det var faktisk det dobbelte av det utslippet i forhold til produsert elektrisk energi som kraftverk i California kunne ha for å være med i «cap and trade»-programmet for reduksjon av klimagassutslipp. Dersom denne forbrenningen hadde foregått i et konvensjonelt gasskraftverk, kunne man produsert 124 GWh elektrisk energi. Ivanpah brukte i 2014 gassen og solenergien til å produsere 524 GWh elektrisk energi. I 2015 sank forbruket av naturgass til 16 millioner kubikkmeter mens den produserte elektriske energien økte til 652 GWh 

Kraftverket er omgitt av et gjerde for å holde ville dyr utenfor. Men fugler som forviller seg inn i kraftverket og omkommer blant annet på grunn av intens reflektert solstråling, kunne ikke unngås. Det er rapportert at kraftverket har skadet de sparsomme lokale vannressursene og dyrelivet i området, og at landskapets villmarkskarakter er ødelagt. En stor del av vannet i området brukes til å generere elektriske energi ved å koke det og lede dampen til elektriske generatorer, til tross for at en del av vannet går i et lukket kretsløp og avkjøles slik at vanndampen kondenseres, og vannet kan kokes flere ganger.

Ørkenskilpadder funnet i området der kraftverket ble bygget, ble fraktet til andre steder i Mojaveørkenen. Fra februar til juni 2014 ble det funnet 290 døde fugler i kraftverket, men trolig er det langt flere som ikke ble funnet. Biologer estimerte antall døde fugler som skyldes kraftverket i 2015 til rundt 3500. Noen av fuglene som var funnet hadde avsvidde fjær på grunn av den sterke strålingen reflektert fra speilene i nærheten av vanntårnene, der lufttemperaturen kan komme opp i over 500 °C. Noe av årsaken til det høye antallet døde fugler er at lysene fra kraftverket, særlig fra energisamlerne på vanntårnene, tiltrekker seg insekter, som igjen tiltrekker seg fugler. Tiltak det arbeides med for å minske antallet døde fugler, er å fjerne vegetasjon i de nære omgivelsene til kraftverket og dekke til vann slik at området blir mindre attraktivt for insekter og fugler.

Solenergi er fornybar, og det er nok av den. Den totale solenergien absorbert av jordas atmosfære, hav og landmasser er 3,85·1024 J. Solenergien jorda mottar på én time svarer til menneskenes energiforbruk i ett år.

I motsetning til for eksempel forbrenning av kull gir det lite forurensning å omdanne solenergi til elektrisk energi. Derfor satses det nå mange steder på å opprette solkraftverk. Naturlig nok er det gunstig å plassere slike kraftverk i ørkener, som har stabilt vær med solskinn nesten hele året.

Ivanpah er i dag det største solkraftverket i drift (2018), men Marokko er i gang med å bygge et enda større i den nordlige delen av Sahara. Målet er å omdanne 2000 megawatt solenergi til elektrisk energi innen år 2020.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.