Ivan Illich

Faktaboks

Ivan Illich
uttale:
ˈilitʃ
født:
1926
død:
2002

Ivan Illich

Av /NTB Scanpix ※.

Ivan Illich var en amerikansk skribent og samfunnskritiker. Han ble født i Wien, og han studerte naturvitenskap, historie, filosofi og teologi i Salzburg og Roma.

I 1951 flyttet han til New York, hvor han virket som prest. I årene 1956–1960 var han viserektor ved det katolske universitetet i Puerto Rico, men hans motstand mot misjonsvirksomhet, som han oppfattet som kulturimperialisme, førte til brudd med den katolske kirken. I 1962 dannet han det innflytelsesrike og kontroversielle Center for Intercultural Documentation (CIDOC) i Cuernavaca, Mexico.

Illich utgav en lang rekke bøker, blant annet

  • Celebration of Awareness (1971)
  • Deschooling Society (1971; norsk oversettelse Det skoleløse samfunn, 1973)
  • Tools for Conviviality (1973; norsk oversettelse Teknologi for jamvektssamfunnet, 1977)
  • Energy and Equity (1974; norsk oversettelse Energi og rettferdighet, 1982)
  • Medical Nemesis (1975, utvidet utgave 1995; norsk oversettelse Medisinsk nemesis, 1975)
  • The Right to Useful Unemployment and Its Professional Enemies (1978; norsk oversettelse Retten til nyttig arbeidsledighet og dens profesjonelle fiender, 1980)
  • Gender (1983)

In the Mirror of the Past: Lectures and Addresses, 1978-1990 kom i 1992.

Bøkene hans inneholder en vedvarende polemikk mot den vestlige økonomiske utviklingsmodellen og mot industrisamfunnet. Han betraktet utviklingsprosesser fra den tredje verdens perspektiv, og hevdet at økonomisk vekst ikke innebærer frigjøring fra nød, men tvert imot at tidligere selvforsynte folk mister sine tradisjonelle ferdigheter og innflytelse over sin egen situasjon. Resultatet er avhengighet av leger for å bevare helsen, lærere for å lære, fjernsyn for å bli underholdt, lønnsarbeid for å leve. Økonomisk utvikling, slik Illich så det, blir altså et behovenes slaveri og et fravær av aktiv deltakelse snarere enn frigjøring fra nød og mangler.

Ideene hans har, i Norge som ellers i verden, særlig øvd innflytelse på alternativ- og miljøbevegelsen, men han har også hatt betydning som inspirator for samfunnsfaglige forskningsmiljøer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg