Ivan Fjodorov

Faktaboks

Ivan Fjodorov

Ivan Fyodorov eller Ivan Fyodorovich Moskvitin

Uttale
fjˈodorov
Født
Moskvariket
Død
1583, Lviv, Ukraina
Født cirka 1510
En trykket side som viser et kyrillisk alfabet, fra Azbuka, den første rutenske språklærebok. Trykket av Ivan Fjodorov i 1574.

Artikkelstart

Ivan Fjodorov var den første russiske boktrykkeren og en pioner innen russisk og ukrainsk boktrykkerkunst. Han virket under Ivan 4 Vasiljevitsj og hadde et trykkeri i Moskva. Etter lange forberedelser fikk Fjodorov trykt ferdig noen religiøse skrifter mellom 1563–1565. Den første trykte boka som er signert med hans navn het Apostolus (1563–1564). Dette er også den første russiske boka som er nøyaktig datert.

I Russland var det i denne perioden en hel yrkesgruppe som livnærte seg av å kopiere tekster for hånd, såkalte avskrivere. De likte ikke å måtte konkurrere med den nye teknologien som de moderne trykkeriene representerte. En folkemengde, som visstnok var oppildnet av disse profesjonelle avskriverne, stormet Fjodorovs trykkeri, og han måtte flykte til Polen i 1565. Han arbeidet deretter i Volhynia og Lviv og døde i stor fattigdom. Hans liv for øvrig er lite kjent.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg