Ivan A. Getting

Faktaboks

Ivan A. Getting
Født
18. januar 1912, New York, USA
Død
11. oktober 2003, Coronado, California, USA

Artikkelstart

Ivan A. Getting, amerikansk astrofysiker som gjennom sitt arbeid innenfor våpenindustrien ga viktige bidrag til utvikling av moderne våpensystemer og posisjoneringssystemet GPS.

Fra 1940 var Getting leder for radardivisjonen ved forskningslaboratoriene til MIT i Cambridge, Massachusetts. Denne sto bak utviklingen av praktisk talt alle bakkeradarsystemer som var i bruk under andre verdenskrig, blant annet målfølgeradaren SCR-584, som tjente forsvaret av London mot de tyske V-1. Fra 1951 til 1960 var han assisterende forsknings- og utviklingssjef hos teknologi- og våpenprodusenten Raytheon. Her arbeidet han særlig med utviklingen av styrte missiler, blant annet Sparrow III og Hawk.

I 1960 grunnla Getting selskapet Aerospace Corporation. Selskapet utviklet forsvarssystemer mot ballistiske missiler, var sentral leverandør til NASAs Mercury- og Gemini-programmer, og ytte viktige bidrag innen radioastronomi og laserteknologi.

Getting la ned et stort arbeid i å overbevise det amerikanske forsvaret om at et verdensomspennende navigasjons- og posisjoneringssystem basert på satellitter kunne virkeliggjøres. I 1978 ble den første prøvesatellitten for det som skulle bli GPS, skutt opp.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg