Ivan A. Getting, amerikansk astrofysiker som gjennom sitt arbeid innenfor våpenindustrien ga viktige bidrag til utvikling av moderne våpensystemer og posisjoneringssystemet GPS.

Fra 1940 var Getting leder for radardivisjonen ved forskningslaboratoriene til MIT i Cambridge, Massachusetts. Denne sto bak utviklingen av praktisk talt alle bakkeradarsystemer som var i bruk under andre verdenskrig, blant annet målfølgeradaren SCR-584, som tjente forsvaret av London mot de tyske V-1. Fra 1951 til 1960 var han assisterende forsknings- og utviklingssjef hos teknologi- og våpenprodusenten Raytheon. Her arbeidet han særlig med utviklingen av styrte missiler, blant annet Sparrow III og Hawk.

I 1960 grunnla Getting selskapet Aerospace Corporation. Selskapet utviklet forsvarssystemer mot ballistiske missiler, var sentral leverandør til NASAs Mercury- og Gemini-programmer, og ytte viktige bidrag innen radioastronomi og laserteknologi.

Getting la ned et stort arbeid i å overbevise det amerikanske forsvaret om at et verdensomspennende navigasjons- og posisjoneringssystem basert på satellitter kunne virkeliggjøres. I 1978 ble den første prøvesatellitten for det som skulle bli GPS, skutt opp.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.