Ivalo Lufthavn

Ivalo lufthavn
Lisens: CC BY SA 3.0

Ivalo lufthavn er en sivil lufthavn for Enare kommune, Lappland fylke, Finland. Lufthavnen ligger ca. 10 kilometer syd for Ivalo sentrum, og er den nordligste ruteflyplassen i Finland og EU.

Historie

Flyplassen ble bygget i 1943, under andre verdenskrig, av tyske soldater, men ble ødelagt igjen i 1945, da tyskerne trakk seg tilbake. I 1950 renoverte lokale krefter flyplassen, og fra 1955 kunne flyselskapet Aero OY (senere Finnair OY) starte flyvninger mellom Rovaniemi og Ivalo.

Tidlig på 1970-tallet tok trafikken seg opp, og fra 1975 startet en helårs rute mellom Ivalo og Helsingfors.

Tidligere var det tverrbane ved lufthavnen, men denne ble stengt i 2008. Rullebanen idag er på ca. 2500 meter. Ny terminal kom på plass i 2015, men som følge av en vesentlig økning i trafikken blir lufthavnen ytterligere utvidet allerede i 2018/2019, der blant annet antall flyoppstillingsplasser økes fra 4 til 7.

Trafikk

Ivalo lufthavn
Lisens: CC BY SA 3.0

I 2019 reiste nesten 240 000 reisende gjennom lufthavnen, og rundt 20 prosent av dette er utenlandstrafikk.

En stor del av de reisende som benytter flyplassen er nordmenn og russere som skal til Helsingfors og videre til Europa eller Asia.

Fast rutetrafikk opprettholdes av Finnair og Norwegian, som begge har ruter mot Helsingfors. Flyplassens betydning er størst rundt jul og nyttår, da det strømmer inn charterfly med turister fra hele Europa.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg