Italia-ekspedisjonen

Umberto Nobile, designer av luftskipet Norge, ser på skipets avgang fra basen i Spitsbergen. av . Falt i det fri (Public domain)
Luftskipet Italia var konstruert og fløyet av Umberto Nobile, og forulykket på Nordaustlandet. Det ble satt i gang en storstilt redningsaksjon. Roald Amundsen deltok også i letingen, men forsvant et sted utenfor norskekysten.
Luftskipet Italia fotografert i april 1928. Det forulykket 25.mai 1928. av . Falt i det fri (Public domain)

Italia-ekspedisjonen var en italiensk polarekspedisjon med luftskipet Italia i 1928, ledet av general Umberto Nobile.

Faktaboks

Uttale
itˈalia-ekspedisjonen

Den 23. mai forlot Italia Ny-ÅlesundSpitsbergen med kurs for Nordpolen, som ble nådd og omsirklet etter 20 timers flyvning. På tilbaketuren 25. mai havarerte Italia like nord for det nordøstlige hjørnet av Nordaustlandet. Den ene gondolen med 10 mann, blant annet Nobile, ble revet av mot isen. Resten av luftskipet med de øvrige seks av mannskapet forsvant.

En storstilt redningsaksjon ble satt i gang, og åtte av mannskapet, blant annet Nobile, ble reddet. Seks land deltok i redningen. Roald Amundsen og Leif Dietrichson og to franske flyvere omkom da flybåten Latham, på vei fra Norge til Svalbard for å delta i ettersøkningen, styrtet mellom Tromsø og Bjørnøya. Minnesmerket over de omkomne ble avduket av Nobile i Tromsø i 1969.

Les mer i Store norske leksikon

Videre lesning

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg